Rekordmange voldssager på socialpsykiatriske bosteder
I 2022 kunne Arbejdstilsynet konstatere en skræmmende stigning i antallet af lovovertrædelser på socialpsykiatriske bosteder, hvor personalet ikke var tilstrækkeligt beskyttet mod vold. Det oplyser FOA.
Med 92 registrerede tilfælde steg antallet fra 73 året før, og det udgjorde det højeste tal så langt tilbage, hvor der findes tilgængelige oplysninger.
I næsten hvert fjerde af de 382 tilsynsbesøg, som Arbejdstilsynet gennemførte på socialpsykiatriske bosteder sidste år, blev der påtalt lovovertrædelser. Dette resultat fremgår af tal, som Fagbladet FOA har fået via aktindsigt og ved behandling af tilsynets åbne data.
- Det kan ikke være rigtigt, at det er situationen på de psykiatriske bosteder. Tallene viser en hverdag med vold og trusler, som vi simpelthen ikke kan være bekendt. Hverken overfor ansatte eller patienter, siger Tanja Nielsen, sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA.
Ikke nye problemer
Problemerne med vold og trusler på bosteder og forholdene i socialpsykiatrien er langt fra nye. Allerede i 2016 indgik kommunerne, regionerne og regeringen en aftale om en indsats mod problemerne.
Dengang udtalte Sophie Løhde (V), der også dengang var sundhedsminister, at "der skal gøres noget i en fart, så medarbejderne på de socialpsykiatriske bosteder oplever, at det er trygt at gå på arbejde, samtidig med at vi sikrer, at beboere med svære sindslidelser og misbrugsproblemer får den hjælp og behandling, de har brug for."
I 2022 blev der anmeldt hele 482 arbejdsulykker som følge af vold på de socialpsykiatriske bosteder, hvilket udgjorde en skræmmende stigning på 37 procent siden 2019.
- Skiftende regeringer har lovet hurtig handling, mens tingene bare er blevet værre. Nu må de snart leve op til løfterne. Vi har en god specialeplan for det specialiserede socialområde, der blev præsenteret for over ét år siden, og vi har en ti-årsplan for psykiatrien, som der også er opbakning til. Nu skal der ske noget. Vi har et stort behov for uddannelse og efter/videre uddannelse af medarbejderne. Og en mere retlinet visitation af borgere, der har brug for socialpsykiatrisk hjælp og de rigtige rammer. Det vil styrke fagligheden, og give bedre vilkår får både patienter og medarbejdere, siger Tanja Nielsen.
Efter endnu et tragisk drab i psykiatrien sidste uge, hvor en læge mistede livet, og to ansatte blev såret, har både statsminister Mette Frederiksen (S) og sundhedsminister Sophie Løhde reageret og lovet, at der skal gøres mere for at forbedre forholdene.
- Det er jeg rigtig glad for. Vi har brug for handling. Og i FOA kommer vi til at holde dem op på det. Lad os nu komme i gang, siger Tanja Nielsen.
hss
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.