Over 5.000 borgere kræver ny sundhedslov for psykiatriske patienter
En stigende bekymring over manglende støtte til psykiatriske patienter ved udskrivning fra institutioner har ført til en bølge af støtte til en ny sundhedslov i Danmark. Mere end 5.000 personer har indtil videre skrevet under på en appel om at styrke samarbejdet mellem kommuner og regioner for at sikre en mere sømløs overgang for patienter efter udskrivning fra psykiatrien.
- På under to måneder har over 5.000 mennesker skrevet under på, at kommunerne og regionerne skal arbejde tættere sammen om den enkelte psykiatriske patient. I dag falder alt for mange ned i kløften mellem kommuner og regioner, og de ender med meget hurtigt at blive genindlagt, siger Laila Walther, direktør i Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade.
Underskrifterne er blevet overdraget til Jesper Fisker, som står i spidsen for Sundhedsstrukturkommissionen.
- Det gør indtryk, når så mange borgere på så kort tid peger på, at patienter i psykiatrien ikke oplever et velfungerende samarbejde mellem kommuner og regioner. Det er noget, vi skal se nøje på i kommissionen, siger Jesper Fisker, formand for Sundhedsstrukturkommissionen og administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.
Belaster økonomien og giver svækket håb
Ifølge Foreningen Spiseforstyrrelser og Selvskade viser beregninger baseret på tal fra Sundhedsdatastyrelsen, at mere end hver femte patient, der var indlagt for anoreksi i 2022, blev genindlagt indenfor 30 dage. Denne gentagne indlæggelse belaster ikke kun sundhedssystemet økonomisk, men efterlader også patienterne i en situation med svækket håb om bedring.
- Genindlæggelser er ikke blot dyre for samfundet og trækker på et i forvejen trængt sundhedsvæsen. Bag hvert tal i statistikken gemmer der sig et menneskeligt nederlag, et tabt håb om en ny begyndelse. Nogle mister troen på, at de nogensinde kan blive raske, siger Laila Walther og tilføjer:
- Det høje antal genindlæggelser er konsekvensen af, at patienter slippes af psykiatrien og kommunen, før de er klar til at stå på egne ben. Ifølge sundhedsloven skal kommuner og regioner samarbejde, men alt for mange patienter oplever, at samarbejdet ikke fungerer på psykiatriområdet. Det bør stå helt klart i sundhedsloven, at psykiatrien ikke må slippe en patient, der har brug for mere støtte, før kommunen har en plan.
Sundhedsstrukturkommissionen forventes at afslutte sit arbejde og præsentere en samlet rapport om sundhedsvæsnets fremtidige struktur i foråret 2024.
hss
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.