dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Nye Ozempic-regler skal mindske risiko for svindel med tilskud

Fremover må man højst få udleveret tre penne ad gangen hos landets apoteker.
1. JUL 2024 9.54

Det er slut med at gå på apoteket for at hente større mængder af det populære diabetesmiddel Ozempic. Fra mandag må apotekerne højst udlevere tre penne ad gangen med to måneders interval. Det skriver Lægemiddelstyrelsen i en pressemeddelelse.

For nogle patienter må der undtagelsesvist udleveres det dobbelte. Det afhænger af ens dosis. Tre penne svarer til tre måneders forbrug.

Begrænsningen indføres for at mindske risikoen for svindel med medicintilskud og ulovligt videresalg af receptpligtig medicin.

Det er tidligere beskrevet i flere medier, at enkeltpersoner har fået udleveret så store mængder, at der ifølge styrelsen "med stor sandsynlighed har været tale om svindel".

Allerede i januar foreslog sundhedsminister Sophie Løhde (V), at man i fremtiden kunne sætte et loft over, hvor meget tilskudsmedicin en enkelt borger kan få udleveret på apoteket. Det skete blandt andet i kølvandet på en sag, hvor en enkelt borger på 11 måneder fik udleveret medicin til 27 års forbrug.

Stor udgift for regioner

Udgifterne til tilskudsmedicin har i den seneste tid været en hovedpine for regioner, hvis økonomier har været sat på prøve. I 2023 måtte regionerne bruge 1,4 milliarder kroner mere på tilskudsmedicin, end man gjorde året før. Det er 1,1 milliard kroner mere, end der var budgetteret med i økonomiaftalen med staten.

Udviklingen har været styret af de stigende udgifter til diabetesmedicin. Dertil kommer en stor stigning i recepterne på ADHD-medicin.

Siden 2013 er antallet af danskere med recept på medicin mod ADHD steget med 167 procent. I 2023 havde knap 110.000 danskere en recept på ADHD-medicin, mens det i 2013 var omkring 40.000 personer, viser tal fra Danske Regioner.

Det har mere end fordoblet regionernes udgifter til tilskudsmedicin mod ADHD over årene. Alene fra 2022 til 2023 steg udgifterne med 56 procent.

/ritzau/

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.