dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Andelen af ufaglærte i ældreplejen er stigende: Se din kommune på kortet

Andelen af ufaglærte i ældreplejen er stigende: Se din kommune på kortet

Egedal Kommune er en af de få kommuner, som har formået at vende udviklingen.

Andelen af ufaglært personale i ældreplejen har været stigende på tværs af landet. I 2019 var 17,7 pct. af medarbejderstaben ufaglært, men i 2024 er den andel steget til 24,10 pct. Det viser en gennemgang af data over kommunernes ansatte på social- og sundhedsområdet, som FOA har lavet.

På trods af den generelle stigning har nogle få kommuner formået at mindske andelen af ufaglærte medarbejdere. En af dem er Egedal Kommune, som i 2019 havde 23 pct. ufaglærte i ældreplejen – og nu i 2024 15,2 pct.

Ifølge velfærdsdirektør Søren Trier Høisgaard er det flere tiltag over en årrække, som har haft en samlet effekt.

- Vi har meget fokus på kompetenceudvikling, hvor vi bl.a. kører et særligt introforløb for nye medarbejdere for at fastholde dem på sigt. Vi har også en høj andel af vores elever, som bliver ansat efter endt uddannelse, fordi vi arbejder med gode praktikforløb og tilbyder dem, at de er sikret et job hos os, når de er færdiguddannet, siger han til DK Nyt.

Den sidste del handler om ledelse og fleksibilitet. Ifølge Søren Trier Høisgaard har kommunen arbejdet meget med ledelse og med at ændre den vanetænkning, som ofte opstår på en arbejdsplads, hvor vagtplaner, som skal dække alle døgnets timer, kan blive en udfordring.

- Vi arbejder med at skabe en fleksibel arbejdsplads, hvor vi kan understøtte medarbejdere, som gerne vil gå op i tid eller ned i tid, medarbejdere som ikke ønsker at arbejde i aftenvagt og medarbejdere, som ønsker at holde orlov, siger han.

Håbet er, at Egedal Kommune fortsat vil se en effekt af tiltagene, men velfærdsdirektøren understreger, at denne type forandring tager tid.

Udviklingen går den forkerte vej

I 91 ud af 98 kommuner er andelen af ufaglærte i ældreplejen steget siden 2019.

- Udviklingen går den forkerte vej, og det kan kun gå ud over kvaliteten af den omsorg og hjælp, vi kan tilbyde vores ældre. Der er ingen tvivl om, at de ufaglærte også gør deres bedste, men det kræver uddannelse at levere pleje og omsorg af høj faglig kvalitet, siger Tanja Nielsen, sektorformand i FOA, i en pressemeddelelse.

Tanja Nielsen finder udviklingen bekymrende, fordi der om 10 år vil være 45 pct. flere ældre over 80 år i Danmark. Det er næsten 150.000 flere end i dag.

- Vi skal have flere i uddannelse og mulighed for flere fuldtids- frem for deltidsstillinger. Og så er det helt centralt, at vi får gennemført en ny ældrelov, der både kan gøre det mere attraktivt at arbejde på området og skabe bedre forhold for de plejetrængende ældre. Det handler om at give medarbejdere og borgere de ressourcer, de har brug for og frihed til i samarbejde at tilrettelægge plejen, siger Tanja Nielsen.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.