Budget 2025: Region Hovedstaden vil forbedre sikkerheden i psykiatrien
HOVEDSTADEN: Torsdag aften kom budgettet for Region Hovedstaden på plads. Et samlet regionsråd står bag aftalen, hvor overskrifterne er "sikkerhed i psykiatrien, lighed i sundhed og mere behandling tæt på hjemmet".
Regionsrådet er blevet enige om at afsætte et samlet beløb på 22,7 mio. kr. årligt til bedre sikkerhed i psykiatrien. Helt konkret afsættes der 17,5 mio. kr. årligt i voksenpsykiatrien til at ansætte sikkerhedsassistenter med erfaring, som gennemgår intensiv uddannelse i konflikthåndtering og forståelse af patienterne. De retspsykiatriske ambulatorier får også prioriteret sikkerhedsassistenter for 1,2 mio. kr. årligt.
- Efter nogle tragiske hændelser de seneste år har vi haft en god dialog med medarbejdere om, hvordan vi kan gøre det tryggere for dem og patienterne i hverdagen. Nu sætter vi penge af til sikkerhedsassistenter på alle psykiatriske akutmodtagelser og på vores retspsykiatriske ambulatorier, siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S) i en pressemeddelelse.
Derudover er der afsat 4 mio. kr. til at styrke akutmodtagelsen af psykiatriske patienter og løfte sikkerhedsniveauet på de akutte psykiatriske tilbud på Bornholm, da disse i dag ikke er modsvarende til de andre akutmodtagelser i regionen. Samtidig vil op til 4,9 mio. kr. af psykiatriens ubrugte midler i 2024 bruges til et bygningsmæssigt løft af psykiatrien på Bornholm.
Regionsrådet har også afsat penge til at løse nogle af udfordringerne med lange ventetider på praktiserende psykiatere. Helt konkret forslås et fast track til patienter med lette psykiske problemer, som kan øge kvaliteten i udredningen hos egen læge. Patienter vil kunne tilbydes det rigtige tilbud fra starten, som i sidste ende vil reducere ventetiden ved privatpraktiserende psykiatere. Der er afsat 0,2 mio. kr. i 2025 og 0,1 mio. kr. i årene efter.
Lighed og nærhed i sundhed
Efter succes med Sociolancen i Københavns Kommune ønsker regionsrådet, at administrationen i efteråret 2024 undersøger mulighederne for at få lignende tilbud ud til regionens resterende kommuner. Derudover er der i 2024 afsat 2 mio. kr. stigende til 4 mio. kr. de efterfølgende år til at styrke den opsøgende psykiatriske indsats til de mest udsatte borgere, som benytter sig af herberger og væresteder udenfor København.
Politikerne har afsat 2 mio. kr. til familieambulatoriet på Amager og Hvidovre Hospital, som hjælper udsatte med en god start på livet som familie. Der afsættes også 4 mio. kr. årligt og 1,5 mio. kr. i anlæg i 2025 til udvidelse af flexklinikken, som har gode resultater med at give lettere adgang til behandling for socialt udsatte patienter. Pengene skal bl.a. bruges til at oprette et sengeafsnit.
For at komme tættere på borgerne har regionsrådet besluttet, at hospitalsvæsnet også skal være udekørende. Der er derfor afsat 3 mio. kr. i 2025 og 3,6 mio. kr. i årene efter til et tilbud, hvor ældre og sårbare borgere, som bor på botilbud eller plejehjem, kan få taget blodprøver og røntgenbilleder i hjemmet.
På Herlev Hospital vil der som et forsøg blive oprettet Følge-hjem-team-ordningen, som ældre borgere med risiko for underernæring tilknyttes, når de udskrives. Borgerne får mad med hjem til det første døgn, da flere studier viser, at bedre ernæring nedsætter risikoen for genindlæggelse og varigt funktionstab. I 2025 afsættes der 2,2 mio. kr. til ordningen og 2,4 mio. kr. i 2026.
Kvinder med ukomplicerede graviditeter kan allerede nu vælge at føde i en af regionens in-house fødeklinikker, som har mere hjemlige rammer end almindelige fødestuer. Regionsrådet ønsker, at flere kvinder kan føde i dette mere hjemlige miljø og har derfor afsat 5,5 mio. kr. til Fødeplanen, hvoraf størstedelen går til at styrke bemandingen på en eller flere In-house fødeklinikker.
Udenlandsk arbejdskraft
Region Hovedstaden er ligesom resten af sundhedssystemet udfordret på at sikre nok personale på sigt. Alene inden for regionens sundhedsvæsen og sociale foranstaltninger vil der komme til at mangle ca. 10.000 faglærte sosu-medarbejdere. I svenske Skåne er ledigheden på 8,4 pct., så der afsættes 0,3 mio. kr. til i samarbejde med SOSU H og Københavns Kommune at igangsætte en toårig indsats, som skal matche ledige svenskere med sosu-uddannelserne i regionen.
Der er også afsat 3,5 mio. kr. årligt til en sprogindsats og en pulje, så hospitalerne får tilskud til deres evalueringsansættelser af udenlandsk arbejdskraft, hvor sprogbarriere og kulturforskelle er en udfordring.
Se tema om Budget 2025 her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.