Tre uger efter budgetkup er borgmester alligevel med i Silkeborgs forlig
SILKEBORG: For lidt over tre uger siden stod Silkeborgs borgmester, Helle Gade (S), uden for et budgetforlig indgået af Venstre, De Konservative, De Radikale og løsgænger Søren Kristensen. Men nu står alle byrådets partier bag budgetaftalen for Silkeborg Kommune.
Da det alternative budgetforslag kom, var Helle Gade forundret over hele situationen, især at det blev offentligt i medierne, skriver TV2 Østjylland. Hun modtog den alternative budgetaftale fredag den 30. august kl. 14.32.
- Og så undrer det da, at Midtjyllands Avis var i besiddelse af det samme kort efter. Den måde, de fremlægger det på, er usædvanlig - det har jeg ikke set før, må jeg være ærlig og sige, fortæller borgmesteren til mediet.
Ifølge Helle Gade tog det alternative budgetforslag udgangspunkt i det forslag, hun havde lagt ud, som hun også kalder et første udkast.
Men på trods af uenigheder har det været muligt for partierne at finde hinanden under videre forhandlinger. Venstre, De Konservative, De Radikale og løsgænger Søren Kristensen fik også sat deres præg på den endelige budgetaftale.
TV2 Østjylland skriver, at den nye aftale adskiller sig fra den oprindelige, bl.a. styrkes PPR med 6 mio. kr. over to år, der afsættes 3 mio. kr. til musikøvelokaler i 2025, der afsættes 4 mio. kr. årligt til arbejdet med at blive Danmarks Outdoorhovedstad, Museum Jorn får 1,5 mio. kr. til en særudstilling i 2026, der afsættes 10 mio. kr. årligt til vedligeholdelse af veje, byudvikling i byer med under 5.000 indbyggere tilføres 3 mio. kr. årligt., der afsættes 6 mio. kr. til trafiksikkerhedsprojekter, og der skal bruges 10 mio. kr. på kunstgræsbaner.
Velfærdsløft til store og små
I budgetaftalen prioriteres der 89,6 mio. kr. mere til drift og 70,5 mio. kr. mere til anlæg i 2025. Aftalen finansieres gennem selvbudgettering, hvor der er indregnet en merindtægt på 47,9 mio. kr. samt diverse tilskud og engangsindtægter fra staten.
Det samlede budget er på 7,5 mia. kr. i 2025, hvoraf 5 mia. kr. er til service og 350 mio. kr. er til anlæg.
De store velfærdsområder tilføres flere midler i budgetperioden. Folkeskolen får tilført 40 mio. kr. over fire år samt 30 mio. kr. fordelt over tre år til specialundervisning. Ældreområdet får tilført 10 mio. kr. i 2025 stigende til 16,1 mio. kr. fra 2027. Dertil afsættes der 4 mio. kr. årligt til bl.a. helhedspleje i eget hjem og 4 mio. kr. i 2025 stigende til 8 mio. kr. i årene efter til flere korttidspladser på Remstruplund Plejecenter. Byrådet ønsker at lave et forsøg med mobile sygeplejeklinikker, hvortil der afsættes 2,5 mio. kr. om året i 2025 og 2026.
På anlægssiden afsættes der 62,4 mio. kr. i perioden 2025-2031 til byggeriet af to nye plejecentre og 15,3 mio. kr. i 2025-2028 til udbygning af et tredje plejecenter.
Derudover afsættes der bl.a. 50 mio. kr. i 2027 til byggeriet af et nyt svømmecenter på Søholt, 40 mio. kr. fordelt i 2025-2028 til vedligeholdelse af veje, 20 mio. kr. fordelt i 2025-2028 til vedligeholdelse af kommunale bygninger og 10 mio. i 2025 til udvikling af sports- og fritidsområdet Søholt.
Læs om tidligere budgetforlig under temaet Budget 2025 her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.