Helsingør pålægger teflonvirksomhed at lave målinger for PFAS
HELSINGØR: Helsingør Kommune har sendt teflonvirksomheden Accoat et påbud til at få lavet målinger af luften, efter der er fundet PFAS i området ved byen Kvistgård. Ifølge påbuddet har kommunen "kraftig mistanke om, at der kan være PFAS i afkastluften hos Accoat fra brug af blandt andet PTFE-dispersion, ved påføring, tørring og opvarmning". Det skriver Sjællandske Nyheder.
Kommune har sendt påbuddet den 10. oktober, hvori det fremgår, at Accoat har 16 uger til at få lavet målingerne. Virksomheden er dog ikke helt tilfreds med at skulle betale for og være ansvarlig for målingerne.
- Vi finder det problematisk, at vi som virksomhed pålægges at måle efter stoffer, hvor der ikke er vedtagne grænseværdier, skrev direktør i Accoat, Susie-Ann Spiegelhauer til kommunen den 4. oktober ifølge Sjællandske Nyheder.
Høje værdier af PFAS
Virksomheden arbejder med at gøre metal-elementer modstandsdygtige over for syre og varme og er en af de største af sin slags i Europa. Behandlingen sker blandt andet ved sprøjte pulver med PFAS-kemikaliet teflon på metal-elementerne for derefter at bage det i store ovne ved flere hundrede grader.
I juni 2024 kom det frem, at Accoat har efterladt massiv forening på virksomhedens tidligere adresser i Kvistgård. Det viste to forureningsundersøgelser fra Region Hovedstaden. Den ene undersøgelse havde fundet PFAS 19.500 gange over grænseværdien samt benzen seks gange over grænseværdien på Bøgeskovvej 5. Den anden forureningsundersøgelse fandt PFAS-stofferne PFOA, PFOS, PFNA og PFHxS mere end 1.000 gange over grænseværdien på Egeskovvej 2.
Ifølge forureningsundersøgelserne har der ikke ligget teflonvirksomheder ud over Accoat på de to adresser. Helsingør Kommune har ansvaret for at vurdere, om man kan finde den ansvarlige forurener - og i så fald udstede et påbud, der kan føre til oprensning af den forurenede jord.
SRS
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.