dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
I Aarhus får skovudflugt sårbare unge i beskæftigelse
"Fodfæste gennem naturen" har hjulpet en gruppe ledige udsatte unge mænd til at finde fodfæste i uddannelse og beskæftigelse, viser evaluering.
Foto: Videnshuset Cabi

I Aarhus får skovudflugt sårbare unge i beskæftigelse

Et år efter projektets start er 57 pct. af de deltagende unge mænd i job eller uddannelse.

AARHUS: Et år efter, at Jobcenter Aarhus samlede en gruppe mænd i alderen 25-29 år, som var ledige og havde sociale og helbredsmæssige problemer, i et forløb ude i skoven, har 57 pct. af dem fundet vej til uddannelse eller job.

Det viser en afsluttende evaluering af projektet ”Fodfæste gennem naturen”, der nu er gennemført. Forløbet varer i 13 uger, hvor de unge er på skovudflugt to gange om ugen. Her samarbejder de om at sanke brænde og urter, lave mad over bål og - frem for alt - dele livserfaringer med andre i samme situation som dem selv.

Deltagerne var 22 unge mænd, der inden projektet var vurderet til at være i stor risiko for ikke at komme i uddannelse eller job, bl.a. på grund af misbrug, kriminalitet eller svære diagnoser.

Trine Thomsen, som er projektleder på ”Fodfæste gennem naturen” og seniorkonsulent i videnshuset Cabi, synes, at resultaterne er lovende.

- Evalueringen viser, at denne metode, hvor traditionelle samtaler i jobcentret blev erstattet af fællesskab og livsmestring ude i naturen, har formået at løfte en udfordret gruppe unge videre i uddannelse og job, siger hun i en pressemeddelelse.

Fra livsmestering til jobmuligheder

De unge mænd var ikke blot uden for job og uddannelse, men de var også ensomme og havde en meget lille omgangskreds. Mange havde ikke været uden for deres hjem i flere måneder. For de unge var første skridt at komme ud blandt andre mennesker og gennem forløbet få en tro på, at de kan ændre deres tilværelse, fortæller Trine Thomsen til magasinet Danske Kommuner.

- I virkeligheden var de også fysisk udsatte, fordi de ikke fik ordentlig mad. Nogle af dem havde svært ved at holde til en gåtur, og så er der altså lang vej til et 37 timers job. I starten af forløbet var der derfor mest fokus på livsmestring og hverdagsmestring, siger hun til mediet.

Udover at være ude i skoven i hinandens fællesskab, kom flere virksomheder også på besøg i skoven. Virksomhederne gav de unge et indblik i arbejdsmarkedet og en forståelse af, at der er plads til unge, som dem i mange virksomheder.

Nu bliver det kvindernes tur

De gode erfaringer og metoder bliver i øjeblikket afprøvet og videreudviklet med en anden målgruppe, nemlig udsatte, unge kvinder i alderen 18-29 år i Aarhus Kommune.

Projektet hedder ”Grobund til fremtiden” og løber frem til udgangen af 2025.

I projektperioden er det planen, at i alt 48 kvinder fra målgruppen skal ud i naturen, opbygge nye fællesskaber og tage de første skridt mod uddannelse eller job.

Bag det igangværende projekt står Aarhus Kommune, Naturfællesskaber og Huset Relief. Videnshuset Cabi er projektleder, mens Det Obelske Familiefond støtter økonomisk.

SRS

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.