dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
6-byerne vil nytænke sundhedsvæsenet
Landets seks største kommuner og byer er gået sammen om et udspil, hvor de blandt andet foreslår, at KL skal være en central part i forhandlingerne om det nære sundhedsvæsen og almen praksis.
Foto: Marin Lyngstad, Ritzau Foto

6-byerne vil nytænke sundhedsvæsenet

I et nyt udspil giver landets seks største kommuner deres bud på fremtidens nære sundhedsvæsen og foreslår blandt andet, at KL skal være en central part. Hverken PLO, Danske Regioner eller Danske Patienter er begejstrede
5. JUN 2017 13.42

Når sundhedsministeren i den nærmeste fremtid præsenterer regeringens udspil til det nære sundhedsvæsen, håber landets seks største byer, de såkaldte 6-byer; København, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg og Randers, at udspillet vil rumme ambitioner om at turde nytænke hele sundhedsvæsenet.

Står det til de seks kommuner, der i et nyt udspil er gået sammen og har formuleret deres foreslag til, hvordan skal det nye, nære sundhedsvæsen skal indrettes, foreslår 6-byerne blandt andet, at vi skal kigge til andre lande som fx Norge, hvor almen praksis er forpligtet til at levere 20 pct. af deres arbejdstid i kommunerne. 

- Kommunerne og den praktiserende læge er de to vigtigste aktører i det nære sundhedsvæsen. Derfor dur det ikke, at vi arbejder adskilt. Der er brug for et helhedsorienteret fokus på borgernes sundhed, og de praktiserende læger bør være en fast samarbejdspartner i forebyggelses- og rehabiliteringsindsatsen, men også i kommunernes beskæftigelsesindsats og på børne- og socialområdet, siger sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Ninna Thomsen (SF).  

Økonomien skal følge med opgaven 
6-byerne ønsker, at almen praksis og kommunerne skal arbejde tæt sammen i borgerens nærmiljø. Og det er klart, at det også medfører et krav om, at der uddannes og ansættes flere praktiserende læger i hele landet. Herudover bør KL være en mere central part i forhandlingerne om aftalen med almen praksis.

En anden central del af 6-byernes udspil er, at sundhedsvæsenet skal være præget af en tydelig opgavedeling, og at økonomien skal følge opgaverne. Med de nye supersygehuse følger der nemlig et krav om, at patienter skal udskrives tidligere, hvilket igen er med til at øge presset på kommuner og almen praksis. Et afgørende fokus i fremtidens nære sundhedsvæsen vil derfor være at sikre den nødvendige forebyggelse og sundhedsfremme, mener 6-byerne. 

- Sundhedsfremme handler om at højne borgernes livskvalitet og mulighed for at leve det liv, de gerne vil – uanset sociale forudsætninger. Gennem de rette indsatser og ved at sætte ind så hurtigt som muligt vil vi kunne bidrage til at arbejde med forebyggelse af livsstilssygdomme som for eksempel KOL og diabetes 2, der kan have stor negativ indflydelse på menneskers livskvalitet, siger formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget i Randers Kommune, Leif Gade (S). 

Ingen opbakning til kommunale læger
Fra Aalborg Kommune fremhæver rådmand Thomas Krarup (K) særligt kommunernes behov for at kunne ansætte egne læger i fremtiden. 

- Vores opgave i kommunerne har ændret sig i de senere år, og det vil blive endnu tydeligere fremover, at vi mangler lægekraft, og det er nødvendigt selv at ansætte læger, siger rådmand Thomas Krarup (K) til Jyllands-Posten. 

Men den løsning tvivler formand for Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Christian Freitag på, er en god løsning. Heller ikke hos Danske Regioner, der er ansvarlig for styringen af almen praksis og som netop har måttet opgive at blive enige med PLO om en ny overenskomst og ikke mindst organisering af de praktiserende læger, er man umiddelbart begejstret for ideen.

- Jeg ser det som et rendyrket benspænd. Ikke mindst i forhold til små kommuner, som i forvejen kæmper med lægemangel, siger formand Bent Hansen (S) til Jyllands-Posten.

'Der er brug for bedre sammenhæng'
Hos patientforeningen Danske Patienter mødes forslaget heller ikke med overvældende opbakning.

- Der er ingen tvivl om, at det er et stort problem, at der mange steder i landet mangler læger, når patienter udskrives. Men vi er bange for, at man nu får lavet flere parallelle systemer, siger direktør Morten Freil til Ritzau.

Han mener i stedet, at det er værd at overveje, om patienter udskrives for tidligt fra det specialiserede sygehusvæsen.

- Det skal man selvfølgelig se på. Og så skal man se på, hvordan man ellers rekrutterer læger, så der er læger i alle dele af landet, når patienter udskrives, tilføjer direktøren.

Forslaget fra 6-byerne er tænkt som et indspark til regeringen, der ventes at præsentere et udspil om det nære sundhedsvæsen inden længe. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) ønsker derfor heller ikke forholde sig konkret til forslaget,  men understreger, at der er behov for bedre sammenhæng og udtaler til Jyllands-Posten af 'ingen patienter må ende som kastebold'. 

Læs 6-byernes udspil til fremtidens sundhedsvæsen

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.