84 patienter fik bøder for at udeblive fra hospital
MIDTJYLLAND: Regionshospitalet i Viborg har indtil nu udskrevet 84 bøder til udeblevne patienter som led i en forsøgsordning. Forsøget er aftalt mellem Danske Regioner og den tidligere regering, og Region Midtjylland står for den praktiske udførelse.
Bøden for udeblivelse uden afbud er på 250 kr., og foruden de 84 udskrevne bøder er 27 trukket tilbage, fordi patienterne havde en god undskyldning for ikke at møde. Blandt andet har flere unge patienter under 18 år været uvidende om, at de havde en tid, fordi indkaldelsen lå i forældrenes e-boks.
Forsøgsordningen trådte i kraft i april på regionshospitalets Ortopædkirurgiske Ambulatorium, og nu er den udvidet til endnu en afdeling i regionen, Diagnostisk Center i Silkeborg.
Et voksende problem
- Udeblivelser har i løbet af de seneste år været et voksende problem. I nogle tilfælde bliver patienter væk fra komplicerede undersøgelser, for eksempel en MR-undersøgelse, hvor det ikke er muligt med kort varsel at indkalde en anden patient, siger Lars Dahl Pedersen, hospitalsdirektør på Hospitalsenhed Midt, til Ritzau.
Forsøget blev iværksat efter flere års tilløb, hvor skiftende regeringer har efterlyst, at regionerne skulle afprøve metoder til at få flere til at møde til den aftalte tid. På trods af påmindelser som sms'er, e-mail og individuelle opkald er der hvert år titusindvis af patienter, der udebliver.
- Bødesystemet bygger på, at store dele af befolkningen er skødesløse. Men når patienter bliver væk, er det sjældent en bevidst handling. Måske har man meldt afbud telefonisk, men af den ene eller anden grund, er beskeden ikke nået frem til den rette. Måske er man for syg til at ringe. Det her rammer mennesker, som ikke fortjener det, siger interesseorganisationen Danske Patienters formand Lars Engberg.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.