Hospital har succes med brugerinddragelse
AARHUS: Projektet 'Det Brugerinddragende Hospital', som har kørt siden 2014, er så småt ved at lakke mod enden. I den anledning er 100 sundhedsfaglige er samlet på Centralværkstedet i Aarhus til en konference, hvor folkene bag projektet for første gang præsenterer de endelige resultater af projektet - og dknyt er med.
Det Brugerinddragende Hospital er et samarbejde mellem Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet (ViBIS) og Aarhus Universitetshospital. 18 afdelinger på Aarhus Universitetshospital har testet projektets metoder til at inddrage patienterne i behandlingen gennem blandt andet de to metoder fælles beslutningstagning og brugerstyret behandling.
Fra Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser, som gennemføres hvert år i regi af Danske Regioner, fremgår det, at hver fjerde patient på landsplan ikke føler, at de får ordentlig mulighed for at deltage i beslutninger om deres behandling og pleje. Disse undersøgelser har dannet en klar baggrund for projektet.
Fordobling af tilfredshed
Ifølge centerchef Lisbeth Kallestrup fra Aarhus Universitetshospital viser evalueringen, at patienterne føler sig langt bedre inddraget nu, end før projektet gik i gang. Ifølge undersøgelser i løbet af projektet er den andel af patienter, der har følt sig inddraget i beslutninger, steget med 100 pct.
Lisbeth Kallestrup peger på især én afdeling, hvor det for alvor kan ses, at brugerinddragelsen virker - nemlig Kæbekirurgisk Afdeling. Før projektet gik i gang på hospitalet, følte blot 30 pct. af afdelingens patienter sig inddraget. Nu er andelen steget til 60 pct.
Afdelingen har arbejdet med at udvikle et dialogark, som de gennemgår sammen med patienten. I første omgang har de udviklet det til afdelingens patienter med anderledes vækst i kæbeleddet, men allerede nu er de ved at se på, hvordan de kan udvikle et værktøj til andre af deres patientgrupper, så også de bliver en del af den positive udvikling på afdelingen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.