dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Trods fokus på at reducere stiger brugen af tvang
Foto: Peter Hove Olesen, Ritzau Foto

Trods fokus på at reducere stiger brugen af tvang

En ny opgørelse af tvang i psykiatrien viser, at det stadig går den forkerte vej med at reducere brug af tvang i psykiatrien. Der er dog regionale forskelle og især to regioner skiller sig ud
26. OKT 2017 10.30

Der er bred enighed om, at brugen af tvang over for patienter i psykiatrien skal reduceres. Alligevel tyder nye tal fra Sundhedsstyrelsen på, at det i forhold til forrige opgørelse går den forkerte vej i flere regioner med brugen af bl.a. beroligende medicin, fastholdelse og bæltefiksering. 

Med finanslovsaftalen for 2014 blev det aftalt, at anvendelsen af tvang skal halveres frem til 2020, og efterfølgende blev der indgået partnerskabsaftaler med de fem regioner om at halvere brugen af bælter og generelt mindske brugen af den øvrige tvang, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Dog viser Sundhedsstyrelsens nye opgørelse over tvang i psykiatrien, at den samlede brug af tvang over for både børn, unge og voksne er steget i fra 1. juni 2016 til 30. juni 2017, når der måles på både andel og antal personer, der berøres af tvang. 

Opgørelsen viser især, at brug af tvang svinger fra region til region. 

Midtjylland flopper
Brugen af bæltefiksering stiger i Region Midtjylland, og andelen af personer, der bæltefikseres, er steget fra 7,5 pct. i perioden 2014-2015 til 9 pct. i perioden 2016-2017. 

Det var da også i Region Midtjylland, at den længste bæltefiksering på 125 dage fandt sted i 2016. Det afslørede aktindsigter, som Fagbladet FOA havde fået adgang til tidligere i oktober. 

- Det er en helt særlig problemstilling, som der skal tages særskilt stilling til. Langvarig bæltefiksering er ikke en behandlingsform, der kan retfærdiggøres ud fra et menneskeretligt synspunkt, sagde Nicolai Nielsen, teamleder i handicapteamet hos Institut for Menneskerettigheder, til sagen om de lange bæltefikseringer. 

Samtidig topper Region Midtjylland sammen med Region Sjælland listen over den region, der giver beroligende medicin med tvang.

Hovestaden har reduceret brug af tvang 
Andelen af personer, der bæltefikseres, er faldet markant i Region Hovestaden og Region Syddanmark. Generelt ligger Hovedstaden pænt i opgørelsen. De positive nationale resultater kan i hovedtræk tilskrives regionens indsats for at forebygge brug af bæltefiksering, lyder det fra Janet Samuel enhedschef i Sundhedsstyrelsen. 

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er enig med Janet Samuel, men forskellene ude i regionerne er bekymrende, mener hun. 

- Det går heldigvis fremad i både Region Hovedstaden og i Region Syddanmark, og det er flot. Men der er desværre regioner, der er langt fra at nå i mål med det, vi har aftalt i partnerskabsaftalerne. De regionale forskelle fortæller mig, at hvis der er tilstrækkelig fokus fra ledelsen i psykiatrien og fra regionsrådet, så kan det godt lade sig gøre at nedbringe brugen af tvang, siger Ellen Trane Nørby.

Stærkt fokus på børn og unge
I opgørelsen ses der overordnet en udvikling i retning af brug af mindre indgribende tvangsformer, hvor fx lange bæltefikseringer erstattes af kortere bæltefikseringer eller fastholdelser. Der ses regionalt stigninger i anvendelsen af korte bæltefikseringer, men det kan være et resultat af indsatsen med at reducere lange bæltefikseringer, lyder det fra Janet Samuel.

På landsplan er både anvendelse af fastholdelser og beroligende medicin med tvang faldet det seneste år. 

- Det er positivt, at der bruges mindre indgribende former for tvang. Men vi er altså stadig langt fra målene i partnerskabsaftalerne. Fremover vil vi have fokus på, om alle regioner lykkes med at få bragt brugen af tvang ned, så færre personer berøres af tvang. Og vi vil have særligt fokus på, at det bliver reduceret, når det gælder børn og unge, siger Janet Samuel.


Du kan finde hele opgørelsen her

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.