dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Region og kommune kan ikke enes om ansvaret for psykisk syge

Region Midtjylland lukker socialpsykiatrisk institution på grund af manglende efterspørgsel på trods af, at Aarhus Kommune mangler plads til udskrevne psykisk syge
30. OKT 2017 14.45

MIDTJYLLAND / AARHUS: Der er opstået stor uenighed mellem Aarhus Kommune og Region Midtjylland om, hvem der har ansvaret for at varetage udskrevne psykisk syge. Det sker i kølvandet på en dokumentar lavet af TV2 Østjylland om 25-årige Jonatan Heide Becker, der blev fundet død efter at være blevet udskrevet til gaden den 26. august i år. 

Op mod hver tredje patient på det psykiatriske hospital i Risskov bliver udskrevet til gaden. Det vurderer overlæge Peter Møller Andersen på Risskov Hospital. Han mener, at kommunens og regionens uenighed taber de udskrevne psykiske syge. 

- Vi udskriver dem til gaden, fordi vi har for få sengepladser, og fordi kommunen ikke har nok ordentlige bosteder. Der er en voldgrav mellem det psykiatriske hospital og Aarhus Kommune, siger Peter Møller Andersen. 

Ikke plads i budgetterne
På Risskov Hospital kritiserer overlæge Merete Bysted Aarhus Kommune for ikke at have nok egnede botilbud stående klar til færdigbehandlede patienter. 

- Vi oplever, at Aarhus Kommune ikke lever op til sine forpligtelser. Hvis man er ældre og lider af demens, får man en plads et godt sted i løbet af få dage, men er der tale om en psykisk syg, kan der gå halve år, før man får et bosted og måneder, før man ser sin kommunale bo-støtte i sit hjem. Det er ikke rimeligt, siger Merete Bysted.

Det er Center for Myndighed i Aarhus, der overtager ansvaret for psykisk syge patienter, når de er erklæret færdigbehandlede. Ditte Sachse Dupont, der er leder af centeret, mener, ikke det er kommunens skyld, at de psykiske syge havner på gaden. 

- Vi oplever, at borgerne bliver tidligere færdigbehandlet, end de gjorde for to, tre, fire år siden. Og det kan man undre sig over. Generelt kan jeg sige, at vi ofte ikke får nok tid til at finde det rette tilbud til folk. Vi har som udgangspunkt ikke tomme specialiserede pladser stående på standby siger hun.

Ditte Sachse Dupont mener, at der er ikke afsat penge i de kommunale budgetter til at have eksempelvis to akutpladser til at stå tomme og parate til personer, der bliver udskrevet. Der er altså hverken ledige pladser i kommunens botilbud eller nogle akutpladser.

Det samme gælder hos andre udbydere, hvor kommunen kan tilkøbe pladser, når de selv mangler. Det fremgår af et notat fra Aarhus Kommunes socialforvaltning. Det skriver TV2 Østjylland.

Manglende efterspørgsel
I 2016 lå belægningsprocenten helt oppe på 98 i Region Midtjylland, mens den i resten af landet lå mellem 86 og 92. Det viser en rapport fra Danske Regioner. 

Alligevel har regionen valgt at lukke Blåkjærgård, der er en socialpsykiatrisk institution i Viborg, som tager sig af udskrevne psykisk syge ligesom Jonatan. Det sker på baggrund af, at man i længere tid har oplevet en manglende efterspørgsel på ledige pladser fra kommunerne, lyder det fra regionen. Institutionen er således for alle kommuner i Region Midtjylland. 

- Det er klart, at det bekymrer os, at der er manglende efterspørgsel på de her institutioner, når vi samtidig ser, at kommunerne mangler pladser til dem, der udskrives fra psykiatrien, siger Anders Kühnau (S), medlem af regionsrådet, til TV2 Østjylland.

Han mener, at det er prisen på pladserne på de socialpsykiatriske institutioner som er årsagen til, at kommuner fravælger at benytte dem. 

I Aarhus Kommune afviser man dog dette og fortæller, at kommunen i stigende grad har benyttet sig af pladserne på Blåkærgård fra 2013 til 2016, hvor 3,8 helårspersoner var bosat på institutionen mod 1,3 helårspersoner i 2013. Aarhus Kommune betalte i 2016 omtrent 6,5 mio. kr. for at have borgere bosat på stedet. Det skriver TV2 Østjylland.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.