dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Akuttelefonen 1813 underbemander konsekvent i vagtplaner
Foto: Stine Bidstrup, Ritzau Foto

Akuttelefonen 1813 underbemander konsekvent i vagtplaner

Der er stor risiko for fejl, siger ekspert om underbemanding af den udskældte akuttelefon 1813
2. NOV 2017 7.21

HOVEDSTADEN: Det er ikke tilfældigt, hvor mange sygeplejersker og læger, der kaldes på arbejde hos akuttelefonen 1813. Region Hovedstaden har nemlig fastsat en normering, der varierer, alt efter om det er weekend eller hverdag, og hvilken tid på døgnet der er tale om.

Men en gennemgang af vagtplanerne, som DR København har foretaget, viser, at alene i 2016 var det knap 39 pct. af dagene, hvor 1813 var vagtsat til at have mindre personale på arbejde, end den ifølge normeringen burde, da vagtplanerne blev udsendt. 

I de fem første måneder af 2017 var tallet 25 pct. Det seneste halve år er det kommet frem, hvordan der i samme periode har været en række sager, hvor der er overset alarmerende symptomer hos alvorligt syge patienter.

Fare for patienterne
Tallene overrasker Kent Kristensen, der er lektor i sundhedsjura ved Syddansk Universitet. Han mener, at det i værste fald kan udgøre en fare for patienterne.

- Når man laver de her planer, og man forud for vagten på næsten 40 pct. af dagene ikke har fuld bemanding, så har man overordentlige store problemer med at holde den normering, som man er fastsat til at have. Det skaber en risiko for fejl, siger han til DR København.

Akuttelefonen 1813 forklarer overfor DR København, at man typisk tilkalder sundhedspersonalet på selve dagen, når ledelsen kan se, at der er underbemanding i vagtplanen. 

Siger ikke noget om kvalitet
Men bortset fra enkelte stikprøver har det ikke været muligt for regionen at dokumentere, hvor mange medarbejdere, der rent faktisk er på arbejde de enkelte dage.

Region Hovedstaden er blevet forelagt DR's gennemgang af vagtplanerne, men regionen mener ikke, at vagtplanerne siger noget om den kvalitet, 1813 leverer til borgerne.

- Hvis du går tilbage og kigger på vores svartider, så kan du se, at vi fik løst opgaven. Bussen kom ud at køre, kan man sige, så vi fik løst opgaven, siger vicedirektør for den præhospitale virksomhed i Region Hovedstaden Trine Mottlau.

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.