dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Regionsformand kritiserer satspuljeform
Foto: Peter Hove Olesen, Ritzau Foto

Regionsformand kritiserer satspuljeform

Satspuljeprojekterne mangler permanent effekt, lyder det fra Sophie Hæstorp Andersen (S). Men hendes egen region vil ikke selv skyde penge i projekterne fremadrettet
3. NOV 2017 13.17

HOVEDSTADEN: I kølvandet på satspuljeaftalen, der blev indgået på sundheds- og ældreområdet torsdag aften, lyder det nu fra regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S), at der skal et permanent løft af psykiatrien til, før projekterne reelt set virker. 

Den udtalelse kommer efter en historie, dknyt bragte torsdag eftermiddag om, at Region Hovedstaden ikke vil finansiere Projekt Bæltefri Afsnit fremadrettet. Projektet er indtil udgangen af 2017 støttet af satspuljemidlerne, og trods gode resultater på Psykiatrisk Center Ballerup og afsnit 809 på Psykiatrisk Center i Glostrup, som næsten er helt fri for bæltefikseringer, er der intet beløb sat af til nedtrapning af bæltefikseringer i regionens budget. 

Desuden er Region Hovedstaden blevet udnævnt som den førende region i forhold til at nedbringe bæltefikseringer i psykiatrien, og overlæge Annick Parnas fra Psykiatrisk Afdeling på Glostrup Hospital mener, at det er satspuljemidlerne, der har været skyld i succesen. Hun mener samtidig, at hvis projektet ikke fortsat kan finansieres vil risikoen for bæltefikseringer stige igen. 

Vil ikke tage fra andre områder
Da dknyt spurgte til, hvorfor regionen ikke kunne finansiere Projekt Bæltefri Afsnit fremadrettet trods de gode resultater, svarede regionsrådsformanden, at de gerne ville bygge videre på erfaringerne fra projektet, men projektet ville ikke få samme finansielle opmærksomhed.

I et svar til et spørgsmål fra Ritzau, om det ikke er regionsrådformandens ansvar at sørge for, at der er penge til at gøre vellykkede projekter permanente, svarer Sophie Hæstorp:

- Jo, det er det. Men jeg skal jo så finde pengene et andet sted i psykiatrien. Hvis der ikke sker et permanent løft af psykiatrien, er det meget fint, at man giver 100 mio. kr. til psykiatrien i fire år. Men så er der jo et hul bagefter. Skal jeg så tage de penge fra andre velfungerende tiltag i psykiatrien? Det kan vi godt, og vi gør det i nogle tilfælde. Men det er ikke noget, der løfter psykiatrien.

I gårdagens artikel sagde Sophie Hæstorp Andersen, at hun ikke ville udelukke, at man måske kunne finde penge til finansiering af Projekt Bæltefri Afsnit, men ville ikke oplyse, hvor pengene skulle komme fra, hvis det blev en mulighed. 

Kritiserer satspuljeprojekter
Sophie Hæstorp Andersen udtaler til Ritzau, at regionen har haft mange velfungerende projekter, der er blevet til på grund af satspuljemidlerne, men det kun er projekter - noget man sætter i værk for en kort periode. 

Regionsrådsformanden sender derfor en generel kritik af, hvordan satspuljen er skruet sammen. 

- Jeg foreslår, at man hvert år tager en tredjedel af satspuljemidlerne til at permanentgøre de initiativer, der går godt og bør videreføres. Frem for som nu bare at komme med forslag til nye initiativer, siger hun til Ritzau. 

Den nye aftale om satspuljen sender en halv mia. kr. til sundhedsområdet over de næste fire år, hvor der går 215 mio. kr. til 'afprøvning af en fremskudt regional funktion i børne- og ungdomspsykiatrien'. 

I gårdagens artikel fortalte Sophie Hæstorp Andersen til dknyt, at fordi man havde fravalgt finansiering til bæltefrie afsnit, var fordi man i regionen prioriterede en forbedret børne- og ungdomspsykiatri. Det vil sige, at regionen allerede i forvejen har afsat midler af selv og samtidig får del i de nye satspuljemidler. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.