Simpel blodprøve kan erstatte moderkageprøve hos gravide
I fremtiden bliver det måske muligt for gravide at undgå en moderkageprøve. En simpel blodprøve kan give den samme detaljerede viden om fosteret.
Det viser ny forskning fra Aarhus Universitetshospital og det danske firma Arcedi Biotech.
En ny metode til fosterdiagnostik, som kan laves udelukkende ud fra en blodprøve, er ved at blive taget i brug af Aarhus Universitetshospital og Arcedi Biotech.
Forskere har længe forsøgt at finde et alternativ til moderkageprøven, hvor der udtages celler fra moderkagen. Disse prøver udgør nemlig en lille risiko - cirka 0,2 procent - for at medføre en ufrivillig abort.
Fokus for forskerne har været at finde fosterceller i blodet, som kan give de samme oplysninger som celler fra moderkagen. Men det har været svært at isolere fosterceller i blodet.
Læge: Stort potentiale i testen
I en videnskabelig artikel, som for nylig er publiceret i det anerkendte internationale tidsskrift Prenatal Diagnosis, præsenteres fem cases med forskellige kromosomafvigelser.
- Testen har et stort potentiale. Den kan finde fostre med Downs syndrom, men også mindre kromosomafvigelser, som kan medføre svære syndromer, siger Ida Voge.
Hun er overlæge på Klinisk Genetisk Afdeling og Center for Fosterdiagnostik på Aarhus Universitetshospital.
Som en del af et forskningsprojekt tilbydes den nye blodprøve lige nu på Aarhus Universitetshospital og flere regionssygehuse til gravide, der i forvejen skal have lavet en moderkageprøve.
På prøve i Midtjylland
Målet er at blive klogere på, om blodprøven finder de samme kromosomafvigelser som en invasiv prøve.
Fra starten af 2018 er det planen at indføre prøven i hele Region Midtjylland, så det kan blive afklaret, hvor hurtigt man kan behandle prøverne, når analyserne skal laves i større skala.
- Jeg tror stadig, at der vil går nogle år, før vi kan undvære de invasive prøver, siger Niels Uldbjerg, overlæge og professor hos Kvindesygdomme og Fødsler på Aarhus Universitetshospital.
- Men hvis prisen bliver rimelig, kan blodprøven ende med at blive en screeningstest, som alle gravide kvinder får tilbudt. Det vil være det ultimative mål.
sl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.