Børn får meget mindre penicillin
Den kemiske tæppebombning af gode såvel som sygdomsfremkaldende bakterier i kroppen med antibiotika, eksempelvis penicillin, bliver stadigt mindre populær, skriver Politiken fredag. Særligt til de små børn venter læger og forældre i dag langt oftere og ser tiden og barnets sygdom an, før medicin tages i brug.
I 2007 fik 472 ud af 1.000 0-4-årige børn antibiotika. Sidste år var det faldet til 318 børn, viser netop offentliggjorte tal fra det nationale overvågningsprogram på antibiotikaområdet, Danmap. Det svarer til et fald på 33 pct.
- Det er enormt glædeligt, at vi ser det drastiske fald blandt de små børn. Kurven ser ud til at være knækket, siger professor Lars Bjerrum fra Københavns Universitet, forsker i antibiotikaforbrug og -resistens og medlem af regeringens Antibiotikaråd, til Politiken.
Dræber også gode bakterier
Antallet af recepter på en antibiotikakur til de små børn er i samme periode faldet med hele 43 pct.
- Vi har haft et klart overforbrug i Danmark i forhold til de andre nordiske lande. Det tyder på, at den massive kampagneindsats nu virker. Både læger og forældre har forstået, at de skal være varsomme med antibiotika', siger Lars Bjerrum.
Professoren fastslår, at antibiotika 'ikke er det vidundermiddel, mange måske har troet' da det også slår gode bakterier ihjel og kan give bivirkninger i form af mavesmerter, udslæt og diarre.
Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) kalder forbrugsfaldet 'rigtig positivt'.
- Vi er blevet så meget bedre til ikke per automatik at give vores børn og unge antibiotika, hver gang de er forkølede eller har en lille smule feber. For tre år siden havde vi fokus på netop børn og unge i den nationale antibiotikakampagne, så det er godt at se, at vores indsatser virker', siger hun til Politiken.
Samtidig slår hun fast, at forbruget skal længere ned 'over hele linjen'.
Udtryk for bedre samarbejde
Regeringen vil derfor tilføre antibiotikaområdet otte mio. kr. fra næste år fra velfærdsreserven og hæve beløbet til 16 mio. årligt fra 2021.
Ifølge praktiserende læge Anders Beich, formand for det videnskabelige selskab Dansk Selskab for Almen Medicin, er resultatet udtryk for et bedre samarbejde mellem læge og patient. Han oplever ikke at skulle argumentere lige så hårdt for at vente med medicinen til et sygt barn, som han skulle for ti år siden.
- Det har været et langt sejt træk først at få os læger til at indse, at antibiotika ikke altid er den bedste løsning til eksempelvis mellemørebetændelse og så at få forældrene med. Så de er trygge ved at observere deres barn. Tallene viser, at det nu heldigvis er ved at ske, siger han til Politiken.
Det store fokus på forbruget af antibiotika skyldes frygt for resistens, hvor den livsvigtige medicin ikke længere virker, fordi bakterierne er blevet modstandsdygtige. Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er antibiotikaresistens en af de største trusler mod den globale folkesundhed.
sl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.