dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Diabetesplan skal sikre færre syge og bedre behandling
Foto: Socialstock, Ritzau Foto

Diabetesplan skal sikre færre syge og bedre behandling

Diabetesforeningen kalder ny handlingsplan, der skal styrke indsatsen mod diabetes, for den bedste nogensinde
14. NOV 2017 7.14

Siden 1997 er antallet af folk med en diagnose på den kroniske sygdom fordoblet til omkring 250.000 danskere, og nu skal en ny national handlingsplan styrke indsatsen mod sygdommen. Det er Sundhedsministeriet, der har udarbejdet en handlingsplan på 65 mio. koner. Den strækker sig fra i dag og frem til 2020.

Der vil ske en udmøntning af en række midler,  bl.a. glukosemålere til børn og unge og bedre behandling, og det er regionerne, der er forpligtet til at begynde udrulningerne nu, lyder det fra sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V). Glukosemålerne har tidligere været et stridspunkt, fordi kommunerne og regionerne ikke har kunnet blive enige om, hvem der skal udlevere dem.

Men med den nye plan vil alle der for første gang får konstateret diabetes få stillet en glukosemåler til rådighed med det samme.

Handlingsplanen er en aftale mellem regeringen og resten af de såkaldte satspuljepartier, der, bortset fra Enhedslisten, omfatter alle partierne på Christiansborg. De 65 mio. kr. kommer fra satspuljerne - penge der årligt reserveres til særlige tiltag på blandt andet sundhedsområdet.

Sikre bedre behandling
Diabetesforeningen har arbejdet sammen med Sundhedsstyrelsen og -ministeriet om handlingsplanen, og her er man er meget tilfreds med resultatet. Ud over at sikre bedre udstyr til brugerne, skal handlingsplanen også forbedre forebyggelsen af sygdommen, gøre behandlingen mere individuel, og så skal sygdommen også kunne opdages tidligere.

- Det vigtigste i denne plan er, at den danner rammen for, at alle diabetespatienter kan se frem til en bedre og lige behandling af sygdommen, uanset hvilket postnummer man har, siger Henrik Nedergaard, direktør i Diabetesforeningen.

I 2003 blev der senest vedtaget en national handlingsplan for indsatsen mod diabetes. Dengang var problemet ikke lige så stort, og der var budgettet på 70 mio. kr., men det bekymrer ikke Diabetesforeningen.

- Det behøver ikke at koste milliarder at gøre behandlingen bedre. I stedet for skaber planen en bedre sammenhæng i alle sektorer til få penge, og det var målet med denne plan, siger Henrik Nedergaard.

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.