Minister: Jeg har ikke haft kendskab til regnefejl på overbelægning
FOLKETINGET: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) fastslog onsdag i et åbent samråd med Folketingets Sundhedsudvalg, at hun ikke før sidste uge har været orienteret om en ændring af den regnemetode, som optæller overbelægningen på hospitalerne. Samrådet var indkaldt af Socialdemokratiets sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen for at få svar på netop det spørgsmål og på, hvorfor ændringen er foretaget.
Svaret på det andet spørgsmål er ifølge ministeren, at der er tale om en fejl, idet en embedsmand fra departementet har misforstået noget på et møde med Sundhedsdatastyrelsen, og derefter på egen hånd ændret regnemetoden - uden at indblande hverken ministerium eller minister.
Ellen Trane Nørby gjorde på mødet det flere gange klart, at hun ikke havde været bekendt med det skete, før det i sidste uge blev omtalt i Jysk Fynske Medier.
Afviser bevidst manipulation
Antydninger fra Flemming Møller Mortensen om, at det kunne være med fuld overlæg, at der er blevet 'manipuleret' med tallene for at skabe en illusion om bedre resultater, blev afvist af sundhedsministeren med henvisning til, at ændringen gælder både før- og efter-tal, således at forskellen mellem dem ikke er påvirket.
- Ændringen af regnemetoden har været på et sagsbehandlerniveau og ikke været kontorchefsbekendt. Da man i departementet bliver bekendt med ændringen i foråret 2017 er det en kontorchef, der er velvidende om, at fejlen er opstået, men hverken departementchef eller minister får noget at vide, sagde Ellen Trane Nørby i samrådet.
- Det undrer mig at man kan sidde med den viden, uden at orientere mig som minister, tilføjede hun, og Flemming Møller Mortensen fandt det heller ikke helt sandsynligt, at en enkelt embedsmand kunne have ændret regnemetoden bag om ryggen på ministeriet.
I en mail fra Sundhedsdatastyrelsen fra 30. maj 2017, fremstilles det som om Sundhedsministeriet og Danske Regioner er gået med til at ændre regnemetoden, men Ellen Trane Nørby fastholdt under hele samrådet, at ændringen var foretaget af en enkelt embedsmand som følge af en misforståelse, og at hun ikke var blevet informeret.
En skriftlig redegørelse er undervejs, og ifølge Flemming Møller Mortensen bør den indeholde en grundig skriftlig redegørelse for hvem der har haft kendskab til fejlen, hvornår den helt præcist er blevet opdaget, og hvorfor man ikke har informeret ministeren eller Folketinget. Redegørelsen ventes færdig i løbet af to-tre uger.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.