dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Forsker: Hjælpen til ekstrem sorg er for dårlig

KORT NYT11. JAN 2018 7.03

Op mod hver tiende rammes så hårdt af sorg, at det kan gå ud over helbredet og kan være invaliderende. Men der findes ikke tilbud nok til den gruppe, lyder kritikken. Sorgforsker på Aarhus Universitet Mai-Britt Guldin har netop udgivet en bog om sorg. En bog, der bygger på undersøgelse af 1.500.000 sorgramte danskeres sundhedsdata. 

Hun peger på, at omkring syv pct., der møder sorg, rammes af kompliceret sorg. En længerevarende tilstand, der også kan have konsekvenser for helbredet – blandt andet i form af depressionslignende tilstande. Og på trods af at det i dagens Danmark er muligt at få hjælp til at bearbejde sorgen, så mangler sundhedsvæsnet metoder til at tackle dyb sorg, vurderer hun. Årligt dør mellem 50.000 og 55.000 mennesker i Danmark. I gennemsnit efterlades fire mennesker i sorg for hvert dødsfald. Årligt oplever mere end 200.000 sorg. Og op mod hver tiende af dem udvikler altså kompliceret sorg. Det viser tal fra Det Nationale Sorgcenter.

I fjor blev Det Nationale Sorgcenter etableret. Centret har til formål at udbrede viden om sorg. Men der er ikke et tilbud til mennesker med kompliceret sorg. Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) erkender, at sorg - og især forebyggelsen af udviklingen til komplicerede lidelser - har fyldt for lidt i sundhedsvæsnet hidtil. Men hun mener, at de er nået langt med Det Nationale Sorgcenter.

sl

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.