Efter kræftadvarsel: Kontrol med små vandforsyninger kræves genindført
Op til 400.000 danskere får i dag drikkevand fra private boringer, som siden oktober sidste år har været fritaget for kontrol af nitratindhold i vandet. Men nye oplysninger om kræftrisikoen forbundet med nitrat i drikkevand betyder, at der nu fra flere sider rejses krav om, at kontrollen genindføres, skriver Information.
Det er således dokumenteret, at mange af disse små private boringer, der henter vand tæt på overfladen og forsyner en enkelt husstand, har høje nitratkoncentrationer i drikkevandet. Og derfor skal den bekendtgørelse fra Miljø- og Fødevareministeriet, som har ophævet kontrollen, laves om, lyder det.
- Vi skrev allerede i juli sidste år til Miljøstyrelsen, at det var uforståeligt, at man med en ny bekendtgørelse ville fjerne kravet til kontrol hos enkeltindvindere. Den nye undersøgelse af risikoen ved nitrat i drikkevand sætter en tyk streg under, at her bliver man altså nødt til at sadle om, siger seniorkonsulent i vandselskabernes interesseorganisation DANVA, Claus Vangsgaard.
Også foreningen Danske Vandværker og Danmarks Naturfredningsforening vil have kontrollen med de små vandforsyninger genindført og bekendtgørelsen, der er led i regeringens ’afregulering’, omgjort. Venstre forsvarer til gengæld, at kontrolkravet er fjernet.
Mest omfattende undersøgelse
Kravet rejses, efter at forskere fra Aarhus Universitet og GEUS i en netop offentliggjort artikel i det ansete tidsskrift International Journal of Cancer har påvist en forøget risiko for tarmkræft ved nitratkoncentrationer langt under den gældende grænseværdi.
Grænseværdien i Danmark og EU er i dag 50 milligram nitrat pr. liter drikkevand, men forskerne har påvist en øget kræftrisiko ved koncentrationer helt ned omkring fire mg pr. liter.
Undersøgelsen er i international sammenhæng blevet karakteriseret som den hidtil mest omfattende af sin art. Der er brugt data for hele den voksne befolkning i Danmark – 2,7 mio. personer – i perioden 1978-2011 til analysen af sammenhængen mellem nitrat i drikkevand og hyppighed af tyktarms- og endetarmskræft.
sl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.