Praktiserende læger bøjer reglerne for medicinrecept
83 af de 99 praktiserende læger, der sidste år fik tilsynsbesøg af Styrelsen for Patientsikkerhed, havde problemer med at håndtere afhængighedsskabende lægemidler korrekt. Det viser en gennemgang af kontrolrapporterne, som DR har lavet.
Nogle af de problemer, der gik mest igen, var, at lægerne udskrev eller forlængede recepter på afhængighedsskabende lægemidler, såsom smertestillende morfinpræparater og benzodiazepiner mod angst og søvnbesvær, over telefonen uden at kræve personligt fremmøde, at der ikke blev lagt den nødvendige behandlingsplan for patienten, og at der blev givet hurtigtvirkende morfin til ikke-akutte patienter.
Ifølge kontrolrapporterne manglede en enkelt læge dokumentation for, hvorfor der var udskrevet afhængighedsskabende medicin til en misbruger. Og hos en anden manglede der på samme måde begrundelse for, hvorfor en tidligere misbruger fik afhængighedsskabende medicin.
I februar kom det frem, at praktiserende læger også selv udskriver antidepressiv medicin til unge patienter, selvom det er politisk vedtaget, at det er en psykiateropgave at behandle de unge med depression.
Hele 54,7 pct af recepterne på antidepressiv medicin til unge mellem 18 og 24 år, der blev givet i 2016, var udskrevet af praktiserende læger.
sl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.