dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Telefonopkald får patienter til at møde op til tiden
Foto: Brian Rasmussen, Ritzau Scanpix

Telefonopkald får patienter til at møde op til tiden

To psykiatriske afdelinger i Nordjylland har reduceret antallet af udeblivelser betragteligt

NORDJYLLAND: En telefonopringning dagen før, får flere patienter til at møde op til den aftalte tid på sygehuset. Det er erfaringen fra to psykiatriske afdelinger i Nordjylland, der det seneste års tid har arbejdet målrettet med at få reduceret antallet af udeblivelser og aflysninger.

Danske Regioner vil nu se på, om andre afdelinger kan bruge erfaringerne. Det skriver DR Nordjylland.

Ifølge Brian Petersen, der er leder på Ambulatoriet for Personlighedspsykiatri i Aalborg, handler det bl.a. om fællesskab:

- For mange kan det sagtens være det her med ikke at møde frem og være ustabil i relationer, så vi arbejder meget med betydningen af at engagere sig i fællesskabet og prioritere det, siger ambulatorielederen.

Et af de konkrete tiltag er altså, at personalet nu ringer til patienterne dagen inden deres første tid, hvor der før blev sendt et brev.

- Vi havde en tanke om, at det at komme i et psykiatrisk ambulatorium, hvor der kan blive spurgt ind til nogle meget personlige ting, kunne være ret angstprovokerende og få nogen til at udeblive, siger Brian Petersen til DR Nordjylland.

Bekymring og omsorg for patienten
Det personlige telefonopkald har bl.a. været medvirkende til, at antallet af udeblivelser er faldet med 25,1 pct. på Ambulatoriet for personlighedspsykiatri i Aalborg og med 18,6 pct. på det psykiatriske ambulatorium i Hjørring.

- Vi kan tydeligt se, at når det er lykkedes at få fat i patienten, så kommer vedkommende også ind til behandling, siger ambulatorieleder Karin Berg-Hanssen fra Hjørring.

Derfor har ambulatoriets sygeplejersker og læger også ringet til patienter, der ikke var mødt op ti minutter efter den aftalte tid.

- Og det lykkedes faktisk nogle gange at få patienten til at komme ind og gennemføre behandlingen indenfor den tid, der var tilbage eller få en ny tid samme dag, siger Karin Berg-Hanssen.

Det betyder noget
Udover bekymring og omsorg for patienten, så handler det ifølge Karin Berg-Hanssen selvfølgelig også om, at der er god gevinst i at få patienterne til at møde op til aftalen, hvor en speciallæge måske har afsat to timer til udredning.

- Derfor er det vigtigt for os at sende det signal, at det er betyder noget, om man kommer og passer sin behandling, siger Karin Berg-Hanssen, leder af psykiatrisk ambulatorium i Hjørring.

Ifølge næstformand i Danske Regioner, Ulla Astman (S), skal andre regioner nu se på, om man kan bruge de gode resultater fra de to psykiatriske afdelinger i Nordjylland.

- Det er lykkedes rigtig flot, så det er selvfølgelig noget, man skal kigge på, for det er rigtig vigtigt, at vi får patienterne i behandling, siger Ulla Astman.

sl

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.