Ældre Sagen vil have pjece med kriseråd postomdelt til udsatte
For 287.000 danskere, som er fritaget fra at modtage digital post fra det offentlige, er den gammeldags brevpostkasse stadig en livline.
Derfor er det kritisabelt, at en pjece fra Beredskabsstyrelsen med kriseråd ikke husstandsomdeles. Det mener Ældre Sagen.
Hele befolkningen bør blive ordentligt informeret om, hvordan man skal forholde sig i en krisesituation, siger Louise Kambjerre Scheel, der er seniorkonsulent i interesseorganisationen.
- Derfor har vi allerede rettet henvendelse til Beredskabsstyrelsen og opfordret dem til at sende de her breve ud også til mennesker, der er fritaget digital post. Det nytter jo simpelthen ikke noget at gøre forskel på borgerne ud fra deres digitale muligheder, siger hun.
De kommende uger sender Beredskabsstyrelsen besked direkte til 4,5 millioner danskere, der er fyldt 18 år og tilmeldt digital post.
Kriserådene lyder blandt andet, at man skal sørge for at have vand, mad og medicin på lager til tre døgn, så man er sikret i tilfælde af krisesituationer eksempelvis udløst af uvejr eller cyberangreb.
Bedst og billigst med digital post
I juni sagde forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), at man overvejede, om man også skulle husstandsomdele pjecen med kriseråd. Det er eksempelvis tidligere sket i Sverige.
Men ifølge direktør i Beredskabsstyrelsen Laila Reenberg er man nået frem til, at det er bedst og billigst med digital post.
- Når jeg får forskellige reklamer derhjemme, kan der sagtens snige sig ting med ned i papiraffaldet. Så vores vurdering har været, at vi kommer bedst og sikrest ud med digital post. Så er der selvfølgelig også en økonomisk vinkel på det - at det er voldsomt dyrt at husstandsomdele, siger hun.
For at imødekomme de borgere, der ikke har adgang til en digital postkasse, vil der blive distribueret 300.000 pjecer med kriseråd til landets biblioteker.
- Det er jo ikke alle mennesker, der kan komme på biblioteket eller som bor tæt på et bibliotek, så vi kan ikke være sikre på, at de får den her information, siger Louise Kambjerre Scheel.
- Når det handler om noget så vigtigt som vores kriseberedskab, så må vi sikre, at informationen er gået ud til hele den samlede befolkning uden undtagelser.
Pjecen "Forberedt på kriser" kan også ses på Beredskabsstyrelsens hjemmeside.
Der er ifølge myndighederne fortsat ikke nogen direkte militær trussel mod Danmark.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.