dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Ældre sønderjyske patienter skal sikres en bedre hjemkomst
Projektet er inspireret af erfaringer fra et lignende initiativ på Sygehus Lillebælt, hvor overlevelsen blandt de ældre steg fra 87 procent til 94 procent i de første 30 dage efter operationen, og antallet af akutte genindlæggelser faldt fra 30 procent til 14 procent. (Arkivfoto.)
Foto: Fich Pedersen Kirsten/Polcreative/Ritzau Scanpix

Sønderjysk samarbejde:
Ældre sønderjyske patienter skal sikres en bedre hjemkomst

På Sygehus Lillebælt faldt dødeligheden blandt ældre med lårbensbrud indenfor de første 30 dage efter hjemkomsten fra 13 til 6 procent af alle tilbagevendte, og antallet af akutte genindlæggelser fra 30 til 14 procent.

De fire sønderjyske kommuner går sammen med Sygehus Sønderjylland om et projekt kaldet "Kom trygt hjem", der skal give ældre en bedre og tryggere hjemkomst, når de udskrives fra sygehuset efter at være behandlet for lårbensbrud.

De fire kommuner, Sygehus Sønderjylland og de praktiserende læger, der udgør Sundhedsklynge Sønderjylland, har nemlig netop afsat fællesmidler til en ”Kom Trygt Hjem”-indsats. Det oplyser Sygehus Sønderjylland.

Projektet er inspireret af de gode erfaringer fra et lignende initiativ på Sygehus Lillebælt og har til hensigt at forbedre livskvaliteten og funktionsniveauet for ældre borgere.

Metoden fra Sygehus Lillebælt viste faktisk, at dødeligheden blandt ældre personer med lårbensbrud faldt. Indenfor de første 30 dage efter hjemkomsten faldt dødeligheden fra 13 til 6 procent af alle tilbagevendte patienter, og antallet af akutte genindlæggelser i samme periode er faldet fra 30 til 14 procent.

- Det giver utrolig god mening at udbrede de gode erfaringer fra Sygehus Lillebælt til resten af sygehusene. Først og fremmest af hensyn til de sårbare ældre mennesker, som har brug for den rette pleje til at komme sig oven på en anstrengende operation, men også for at minimere antallet af indlæggelser, som kunne være undgået. Antallet af ældre mennesker vokser støt i disse år, og det samme gør presset på sygehusene, så alle måder at undgå unødvendige indlæggelser på hilser vi mere end velkommen, siger formand for Sundhedsklynge Sønderjylland Bo Libergren (V). 

Akutsygeplejersker er bindeleddet

Grundessensen i projektet er et styrket samarbejdet mellem den ortopædkirurgiske afdeling på Sygehus Sønderjylland og de fire kommuners akutsygeplejersker og plejecentre, der blandt andet skal forebygge, at de ældre patienter får infektioner eller bliver dehydrerede, når de kommer hjem. 

De kommunale akutsygeplejersker er derfor et centralt bindeled mellem sygehuset og plejecentrene i samarbejdet. Akutsygeplejerskerne skal støtte plejepersonalet, der passer borgerne, når de er kommet hjem. Plejepersonalet tjekker blandt andet hjertet, lungefunktionen og temperaturen, som kan være et tegn på infektion.

Samtidig har akutsygeplejersken mulighed for at kontakte sygehusafdelingen, som fra behandlingen kender patienten godt, for at få vejledning og sparring, hvis der er behov for det.

Sygehus Sønderjylland vil sammen med kommunerne køre ”Kom Trygt Hjem”-projektet som et etårigt projekt. Derefter forventes det, at projektet kan implementeres i den almindelige drift. 

hss

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.