dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Allerød kæmper for mellemmåltider i daginstitutioner
To politikere fra Allerød frygter, at manglende mellemmåltider går ud over børnenes sundhed og trivsel. (Arkivfoto.)
Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Besøg på Borgen:
Allerød kæmper for mellemmåltider i daginstitutioner

Tidligere i år fik børne- og skoleudvalget oplyst, at det er imod loven, at kommunen opkrævede forældrebetaling for mellemmåltider i daginstitutionerne. Nu har to lokalpolitikere aflagt Christiansborg et besøg.

ALLERØD: Allerød Kommune måtte i år sløjfe sin, ifølge kommunen selv, meget succesfulde, forældrebetalte madordning i daginstitutionerne på grund af en lov, der siger, at institutionerne kun må kræve 100 procent forældrebetaling for frokostordning, ikke for mellemmåltiderne, hvor forældrene kun må opkræves for 25 procent. 

Det har fået medlemmerne af børne- og skoleudvalget Vibeke Højbjerg (S) og Clara Rao (V) til at tage sagen med til Christiansborg. Det skriver sn.dk

Klokken 10:30 i dag har Højbjerg og Rao nemlig aflagt Christansborg besøg, hvor de havde fået foretræde for Folketingets børne- og undervisningsudvalg.

De to lokalpolitikere havde et klart mål for øje: Loven skal ændres, så kommunen kan genindføre madordningen i daginstitutionerne. Og ifølge Clara Rao levede mødet op til forhåbningerne. 

- Jeg tror, at vi fik landet vores hovedpointer og ønsker. Vi fik opfølgende og opklarende spørgsmål, så vi mærker klart en vilje fra udvalget om, at de vil kigge nærmere på det. Så jeg er fortrøstningsfuld, siger hun til DK Nyt. 

Kommunens økonomi er presset, og byrådet har ikke selv kunnet finde den omkring halve million, det ville koste at opretholde madordningen uden et økonomisk bidrag fra forældrene, som i dag betaler 68 kroner om måneden for mellemmåltiderne. 

Manglende lovhjemmel 

Børne- og Skoleudvalget blev på deres møde den 10. januar i år orienteret om, at der ikke var lovhjemmel for, at opkræve 100 procent forældrebetaling for mellemmåltiderne, som dækkede over morgenmad, formiddagsmåltid og eftermiddagsmåltid. Derimod må daginstitutionerne kun opkræve 25 procent af mellemmåltidernes omkostninger, men det har institutionerne altså ikke råd til. Derfor har forældrene fået melding om, at ordningen med mellemmåltider ophører fra 1. juni 2023. 

Både Venstre og Socialdemokratiet i Allerød har allerede skrevet til Børne- og Undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) om sagen, men i sit svar har han lagt vægt på, at reglerne om at man ikke må kræve fuld forældrebetaling for mellemmåltider er til for at beskytte økonomisk sårbare familier.

Højbjerg og Rao mener dog, at der findes andre måder at tage vare på udsatte familier gennem fripladser, søskenderabat og andre ordninger, så det ikke står i vejen for forældrebetalte madordninger, hvor politikerne tager dialogen med forældrene og finder frem til fælles løsninger. 

Kommunen ønsker frisættelse

Clara Rao udtaler, at Allerød håber på at blive fritstillet fra dagtilbudsloven, så kommunen kan genindføre madordningen. Hun påpeger, at forældrene har udvist stor interesse for at madordningen fortsætter, da det ifølge kommunen og forældrene selv bidrager til børnenes fælles sundhed og trivsel. Desuden siger hun, at omkostningerne ville være langt højere, taget nutidens priser i betragtning, hvis forældrene selv skulle betale for mellemmåltiderne.

- Det månedlige beløb på 68 kroner svarer jo til 3-4 kroner om dagen. Det kan ikke gøres billigere. Madordningen er desuden bæredygtig, da rester fra frokosten jo kan gå til de senere mellemmåltider, siger hun og fortsætter:

- Vi er ikke i tvivl om, at Christiansborg og kommunerne har samme agenda, men der er nogle gange lidt langt mellem Christiansborg og kommunerne. Derfor er vi nødt til at italesætte ting som det her, som kan have sådan en positiv effekt på både forældrenes og børnenes vilkår. 

Lige nu er kommunerne Helsingør og Rebild fritstillet fra dagtilbudsloven i perioden juli 2021 til september 2024.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.