Der er ret godt styr på skimmelsvampen, siger leder af børnekræftafdeling
HOVEDSTADEN: I sidste uge viste en redegørelse, at der var en særlig genstridig type skimmelsvamp på Rigshospitalets afdeling for Børn og Unge. Kjeld Schmiegelow, der er leder af Rigshospitalets børnekræftafdeling, siger nu til DR, at det er en problemstilling, de skal forholde sig til, men at der er godt styr på behandlingen af skimmelsvamp.
- Det, der er vigtigt for os, er, om der er flere børn, der dør, når de får leukæmi på Rigshospitalet, om der er flere børn med leukæmi, der får skimmelsvamp, eller om der er flere, der dør af deres skimmelsvampsinfektioner end andre steder i Danmark eller i verden. Og på alle tre punkter er svaret fuldstændig klokkeklart nej, siger han.
Inden for de seneste 10 år, hvor man på Rigshospitalet har behandlet knap 200 børn med den mest almindelige form for leukæmi, har 1,5 procent af patienterne fået en infektion med skimmelsvamp, fortæller Kjeld Schmiegelow. Til sammenligning er tallet i Tyskland på 2,5 procent. Han siger, at det ikke kan undgås helt.
Sagen indtil nu
Mindst seks kræftsyge børn har siden 2018 pådraget sig skimmelsvamp fra Rigshospitalets bygninger, fremgår det af sagens dokumenter og Rigshospitalets svar. I begyndelsen af maj skrev Berlingske, at skimmelsvamp i Rigshospitalets bygninger for første gang kunne kobles direkte til et dødsfald hos en patient.
Ifølge fagfolk er skimmelsvampen almindelig i indeklimaet, den spreder sig nemt over store områder, og den kan findes på mange slags overflader.
Rigshospitalet har vurderet, at det er "mindre sandsynligt" med "den hidtidige indsats" at fjerne skimmelsvampen helt.
Det har desuden ikke været muligt at flytte børnene fra fløjens lokaler. Det skyldes, at de skulle være tæt på børneakutteam, børneanæstesiologer og børneoperationsgangen. En større bygningsrenovering vil også skabe langt større problemer, oplyser Rigshospitalet.
Ved regionsrådsmødet i april blev der afsat en mio. kr. til opfølgning og renovering af skaktskabe på afdelingen for Børn og Unge med kræft, hvor der er risiko for vand- og fugtskader.
mar
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.