dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Ergoterapeuter giver konkrete anbefalinger på hjælpemiddelområdet
Med en bedre organisering af hjælpemiddelområdet kan der spares personaleressourcer og penge – til gavn for borgerne, lyder det fra Ergoterapeutforeningen.
Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Kommende sundhedsstruktur:
Ergoterapeuter giver konkrete anbefalinger på hjælpemiddelområdet

Uklare ansvarsområder mellem kommuner og regioner koblet med bureaukrati koster unødigt og belaster borgerne, lyder det fra Ergoterapeutforeningen.
21. AUG 2024 11.20

En forenkling af visitationen af hjælpemidler er del af Sundhedsstrukturkommisionens anbefalinger til den nye struktur i sundhedsvæsnet, der de kommende måneder skal forhandles og vedtages politisk. Nu kommer den primære faggruppe på hjælpemiddelområdet, ergoterapeuterne, med otte konkrete anbefalinger til politikerne, oplyser Ergoterapeutforeningen.

- Det er på tide, at der sker noget radikalt på området – ikke flere lappeløsninger, siger formand for foreningen Tina Nør Langager.

- Vi skal for det første skabe en bedre struktur i hjælpemiddelformidlingen, for det andet skal vi rydde op i bureaukratiet. Og for det tredje skal vi sikre en faglighed både i forhold til forskning, særlig viden om særlige handicaps samt sikre, at det er de sundhedsfaglige vurderinger, som danner grundlaget i hjælpemiddelformidling uanset hvilket hjælpemiddel, der er behov for, siger hun.

Uklare ansvarsområder

Ifølge Ergoterapeutforeningen lider hjælpemiddellovgivningen i dag under uklare ansvarsområder og overgange mellem sektorer, der betyder, at mange sagsbehandlere bruger unødvendigt meget tid på at afklare, om hjælp til en borger er kommunens eller regionens ansvar.

Hele 80 pct. af ergoterapeuterne oplever at skulle bruge unødvendig meget tid på samarbejde mellem kommune og region om hjælpemidler. Og 45 pct. oplever, at samarbejdet mellem kommune og region ofte kommer borgeren til last.

Fx kan en ung, der går fra folkeskole til gymnasium eller job, risikere at skulle aflevere et hjælpemiddel for derefter at søge om et et nyt identisk i et andet regi.

- Det er jo helt fjollet. Dybt besværligt for borgeren og spild af penge for vores samfund. Med den rette indsats kan vi forhindre omkostninger og spare personaleressourcer for vores i forvejen hårdt pressede sundhedsvæsen og kommunale økonomi. Det er en win-win, siger Tina Nør Langager.

Samlet lovgivning efterlyses

I maj indgik regeringen en aftale med Liberal Alliance, De Radikale og De Konservative om 25 initiativer på handicapområdet. Et af dem var lettere adgang til hjælpemidler. Det skulle ske ved, at udarbejde en positivliste over ”almindelige og basale hjælpemidler”, der så skulle kunne kunne udleveres uden forudgående visitation.

Men der er brug for regulære lovændring på området, lyder det fra Ergoterapeutforeningen.

-  Der er behov for, at politikere ser på hjælpemiddelområdet med alvor og skaber de bedst mulige rammer for sagsbehandlere og borgere. Det kræver blandt andet en samlet lovgivning på området, siger formanden.

Fx oplever 56 pct. af ergoterapeuterne, at det kræver uhensigtsmæssig sagsbehandlingstid, når man i dag sondrer mellem hjælpemidler og forbrugsgoder. Og 49 pct. oplever at skulle gå på kompromis med deres faglighed i forhold til valg af rette hjælpemiddel pga. begrænsninger i lovgivningen.

De otte anbefalinger fra Ergoterapeutforeningen

NY STRUKTUR med tydeligt ansvar og høj faglighed:

  • Kvikskranker skal bemandes med fagligt uddannet personale
  • Ophæv afgrænsningscirkulæret og giv et tydeligt ansvar for kropsbårne hjælpemidler

  • Fastsæt en maksimal sagsbehandlingsfrist

REGELFORENKLING der sætter mennesket først:

  • Lovgivningen på hjælpemiddelområdet skal samles i en lovgivning
  • Giv tydeligt ansvar for midlertidige hjælpemidler
  • Afskaf opdelingen mellem forbrugsgoder og hjælpemidler


Specialiseret VIDEN og evidensbaseret praksis:

  • Opret enheder med specialiseret viden til særlige handicap
  • Opret nationalt videnscenter for hjælpemidler og velfærdsteknologi

Kilde: Ergoterapeutforeningen

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.