Faaborg-Midtfyn: Fireårigt partnerskab for bedre ungetrivsel
FAABORG-MIDTFYN: Mistrivsel blandt børn og unge er en voksende problemstilling i hele den vestlige verden. Men det er vanskeligt at finde frem til de præcise årsager og til, hvordan udviklingen vendes. Det kommer et nyt partnerskab mellem Center for Sundt Liv og Trivsel samt Faaborg-Midtfyn Kommune til at tage livtag med, oplyser kommunen.
Partnerskabsaftalen med titlen TrivselsLab blev onsdag godkendt af kommunalbestyrelsen.
Ved hjælp af dataanalyse og samskabelsesprocesser skal TrivselsLab kortlægge årsager til mistrivsel og identificere mulige løsninger.
- TrivselsLab er ikke kun et projekt, det er en metode til at skabe forandring, udtaler Jonas Egebart, forperson for bestyrelsen i Center for Sundt Liv og Trivsel og direktør for Sundhedsstyrelsen.
- Vi er nysgerrige på, hvordan vi kan bruge data i vores bestræbelser på at forstå og adressere børn og unges sundheds- og trivselsudfordringer. Ved at integrere data, samarbejde og systemisk tænkning håber vi at skabe en positiv indflydelse på et sundere liv for børn og unge, siger han.
Projektet har flere faser og forventes afsluttet i 2028. Faaborg-Midtfyn Kommune og Center for Sundt Liv og Trivsel vil lede indsatsen med støtte fra forskningsmiljøer og ekspertgrupper.
Ramme på 18 mio. kr.
Faaborg-Midtfyn Kommune modtager en bevilling fra Center for Sundt Liv og Trivsel, som i den første fase dækker omkostningerne til en projektleder og en datamedarbejder. Centret har en ramme på op til 18 mio. kr. til projektet. Kommunen bidrager i 2024 og 2025 med bl.a. medarbejdertimer.
I Faaborg-Midtfyn Kommune er der allerede forskellige initiativer, som skal højne trivslen blandt kommunens børn og unge. Blandt andet er der indført et forebyggende halvandetårs-besøg i Sundhedsplejen, fritidsmentorer, ungeguider, og målgruppen er udvidet i Ungdomsskolen.
- Det her er en dagsorden, som kommer til at fylde meget de kommende år, og vi har brug for mere sikker viden om, hvad der virker. Derfor er jeg rigtig glad for det her partnerskab og ser store perspektiver i, at den viden kan deles med andre kommuner også, siger borgmester Hans Stavnsager (S).
Han forudser, at TrivselsLab kan bygge bro mellem den daglige drift ude i kommunerne og forskningsverdenen.
I de første faser skal der laves en projektbeskrivelse som grundlag for den løbende forskning, trivselsudfordringerne i kommunen kortlægges, og der opstilles en række hypoteser. Senere indføres en række prøvehandlinger med evaluering og tilknyttet forskning. Kommunens unge vil løbende blive inddraget i forløbet.
Selve partnerskabsaftalen kan læses her.
Center for Sundt Liv og Trivsel
En privat, uafhængig forening stiftet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Novo Nordisk Fonden.
Målet er at forebygge trivselsproblemer og stigende høj vægt blandt børn og unge gennem forskningsbaserede og løsningsorienterede tiltag i samarbejde med forskere, uddannelsesinstitutioner og praksis.
Bestyrelsen:
- Jonas Egebart (forperson), direktør, Sundhedsstyrelsen
- Bente Merete Stallknecht (næstforperson), dekan, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet
- Arne Astrup, senior vice president, Novo Nordisk Fonden
- Tejs Binderup, fødevaredirektør, Fødevarestyrelsen
- Camilla Hersom, vicedirektør, Danske Regioner
- Christian Harsløf, direktør, KL
- Dorte Bech Vizard, afdelingschef, Indenrigs- og Sundhedsministeriet
dotn
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.