dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Fem kommuner vil lave central responsfunktion i hjemmeplejen
Fem kommuners interesse for en fælles responscentral i hjemmeplejen skal via ny teknologi frigøre ressourcer til kerneopgaverne. (Arkivfoto).
Foto: Center for Offentlig-Privat Innovation

Fem kommuner vil lave central responsfunktion i hjemmeplejen

Der bruges for meget tid på opgaver, der kan klares uden for borgerens hjem. Fem kommuner vil sammen med virksomheder finde nye måder at organisere hjemmeplejen på.
30. AUG 2024 9.10

I dialog med private virksomheder vil Aabenraa, Ringkøbing-Skjern, Sønderborg, Tønder og Ærø kommuner finde frem til nye måder at organisere hjemmeplejen på - og bl.a. skabe en fælles central responsfunktion, oplyser Center for Offentlig-Privat Innovation (Co-Pi).

Sammen med Danish Life Science Cluster, landets nationale klynge for life sicence og velfærdsteknologi, arrangerer Co-pi i september en markedsdialog-dag for de fem kommuner.

Et eksempel på, at der bruges for meget tid på opgaver, hvor medarbejdere forgæves spilder tid på landevejene, er når Ringkøbing-Skjern Kommune selv tager imod alarmer fra de 1.000 borgere, der er visiteret til nødkald. Over halvdelen af dem viser sig at være fejlopkald eller opstået ved uhensigtsmæssig brug.

- Det er en tidsrøver for os, da vi ofte ikke ved, hvorfor de kontakter os, før vi er fremme. Det kan være et fejltryk eller en borger, som fx ikke kan finde sin fjernbetjening, siger områdeleder i kommunens hjemme- og sygepleje Lotte Boserup og uddyber: 

- Vi har behov for at få udviklet en ny central løsning til at håndtere henvendelser fra borgere, der er visiteret til nødkald. De mange fejlkald og tryghedskald, som ikke er akutte, tager tid fra pleje- og omsorgsopgaverne. Det bliver særligt udfordrende, når antallet af ansøgere til stillinger inden for sundheds- og omsorgsområdet er blevet markant lavere.

Fælles digitale løsninger

De fem kommuner deltager i forvejen i skaleringsprocessen "Sammen om ny teknologi og centraliseret respons", faciliteret af Co-Pi, hvor målet er at frigive ressourcer i kommunerne. Metoden er at gå i dialog med virksomheder.

I forhold til brugen af ny teknologi kan fx dialog med borgerne i højere grad foregå via skærmbesøg og sensorer, siger områdeleder Lotte Boserup.

- Der er et stort potentiale for at indføre ny teknologi i ældreplejen og kunne række ud til borgerne digitalt. Vi vil gerne have udviklet og tilpasset en samlet løsning, der kan dække vores komplekse behov, siger hun.

På den fælles markedsdialog i Aabenraa den 18. september skal de fem kommuner derfor tale med egnede virksomheder om behovet for at kunne håndtere opkald og opgaver via en fælles central responsfunktion. Den skal kunne håndtere både akut og planlagt kontakt, monitorering og tilsyn på distancen.

- Mange opgaver kan klares på distancen ved at udnytte potentialet i nye teknologiske løsninger i en ny organisering. Medarbejderne er den knappe ressource i syge- og hjemmeplejen i dag. De skal hjælpe borgere i hjemmet, når det er afgørende nødvendigt, at de er til stede hos de ældre borgere, siger seniorprojektleder fra Co-Pi Anne Marie Berg.   

Konkret afklaring

På markedsdialogdagen skal der ses på en konkret opbygning af den mulige fælles responsfunktion. Bl.a. ud fra en afklaring af hvilke teknologiske løsninger en sådan kræver, hvad der findes på markedet i dag, og hvad der skal udvikles i samarbejdet.

Yderligere dialog med virksomheder skal konkretisere nye teknologiske tiltag og potentiale for samarbejde og kompetencer i forhold til et fælles responscenter.

På længere sigt skal samarbejdet munde ud i flere offentlig-private innovative udbud for at skabe en mere effektiv hjemmepleje, hvor teknologien frigør tid til fremtidens kerneopgaver og pleje.

- Problemet er, at kommunerne kigger ind i en fremtid, hvor de ikke har nok medarbejdere i den udkørende hjemme- og sygepleje til de mange ældre borgere, der uundgåeligt vil komme. Som samfund står vi over for en kæmpe tværkommunal opgave med at etablere en fælles central responsfunktion, siger seniorprojektleder Anne Marie Berg.

Læs mere om projektet med en centraliseret responsfunktion her.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.