Forurening fra 1960'erne trodser afværgetiltag og siver ud i Limfjorden
MIDTJYLLAND / LEMVIG: Resultater af vandprøver slår fast, at der siver gammel forurening fra den sydlige del af halvøen Rønland, hvor kemivirksomheden Cheminova (i dag FMC) ligger, og ud i Nissum Bredning i Limfjorden. Det skriver Region Midtjylland i en pressemeddelelse.
Indholdet af stofferne holder sig dog under grænseværdierne.
I foråret sidste år lød det, at regionen mistænkte forureningen for at være kraftigere og mere udbredt end hidtil antaget. Oplysningerne stammede fra frivillige undersøgelser foretaget af FMC. De viste, at forureningen blandt andet havde en placering, som regionen ikke tidligere havde kendt til.
- Nu ved vi med sikkerhed, at gammel forurening siver fra Rønland og ud i Limfjorden. Fra regionens side er det store ønske selvfølgelig, at der slet ikke er nogen udsivning fra Rønland, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).
- Det er også en målsætning i vores midlertidige samarbejdsaftale med FMC. Men målingerne viser altså, at FMC's frivillige afværge på Rønland i dag ikke lever op til det mål.
Pesticider og kviksølv
Den store vestjyske forurening stammer fra 1960'erne, hvor kemiproducenten Cheminova etablerede fabrik på halvøen Rønland. Der foregik udledning og deponering af kemiaffald. Forureningen består primært af pesticider og kviksølv, men også af en række nyere stoffer.
Rønland er én af landets i alt ti såkaldte generationsforureninger. To af de andre - Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgrund - ligger også på Harboøre Tange i Region Midtjylland.
Det var i mange år et krav, at FMC, som opkøbte Cheminova i 2015, skulle sørge for at afværge forureningen, så den ikke spredte sig. Men i 2021 droppede Miljøstyrelsen sine påbud til virksomheden. I stedet blev det frivilligt for FMC.
De afværger ved at pumpe forurenet grundvand op og rense det. Men stopper de driften af afværgeanlæggene, står regionen med ansvaret for at sikre miljøet i området. Vurderingen er ifølge regionen, at det ville koste op mod et tocifret millionbeløb om året.
Region har sagsøgt Miljøstyrelsen
Styrelsens afgørelse betød også, at Region Midtjylland overtog ansvaret for forureningen i slutningen af 2022. Det har regionen udfordret med et sagsanlæg mod Miljøstyrelsen. Mens man afventer den proces, har regionen og FMC indgået en midlertidig samarbejdsaftale på tre år.
FMC har oplyst til regionen, at de planlægger at forbedre de frivillige afværgetiltag i området. Det sker i forsøget på at forhindre udsivning af forurening til Nissum Bredning.
- FMC kommer forhåbentlig meget snart til at kunne dokumentere, at deres forbedring af afværgen har en effekt. Vi har lovet at bidrage med prøvetagning og lokalisering, og det er ret bekosteligt at tage de prøver. Så det er også et væsentligt bidrag, vi smider ind, siger formand for regionens Udvalg for Regional Udvikling Bent Graversen (V) til Ritzau.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.