dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Hjemmepleje, plejehjem og botilbud står for en femtedel af landets sundhedsudgifter

Ud af landets samlede sundhedshedsudgifter på 266 mia. kr. stod hospitalerne i 2022 for 45 pct. - mens udgifterne til ældre og handicappede i kommunerne udgør 21 pct.
11. OKT 2023 14.45

De samlede sundhedsudgifter i Danmark lød i 2022 på i alt ca. 266 mia. kr. Beløbet omfatter både udgifter, der er betalt af det offentlige samt udgifter, der er betalt af husholdninger og af private forsikringer, oplyser Danmarks Statistik.

Kommuner, regioner og staten betalte størstedelen af udgifterne, nemlig 85 pct., mens private husholdninger stod for 13 pct. og de resterende 2 pct. blev betalt af sundhedsforsikringer. Samlet set udgør sundhedsudgifterne på de 266 mia. omkring en tiendedel af BNP, og det har det gjort forholdsvis fast i mange år. 

Sundhedsudgifterne er fordelt på mange aktører, hvoraf hosptalerne udgør den største og står for 45 pct. af landets sundhedsudgifter, svarende til 120 mia. kr. Heraf går de 91 pct. til somatiske hospitaler og 9 pct. til psykiatriske.

Udgifter til hjemmepleje, plejehjem og botilbud, altså primært udgifter til ældre og handicappede, udgør 21 pct.

17 pct. af sundhedsudgifterne går til de mange typer af behandlere, som borgere typisk selv opsøger på klinikker, d.v.s. praktiserende læger, speciallæger, psykiatere, tandlæger, fysioterapeuter, psykologer m.fl. Ud af denne gruppe står tandlægerne alene for omkring 30 pct. af udgifterne, mens de alment praktiserende læger står for 25 pct.

Sundhedsudg-aktoerer 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilde: Statistikbanken.dk/sha1
Note: Sundhedsmyndigheder har udgifter til administration samt til forebyggelse og sundhedsfremme, som fx udgifter til informationskampagner

Se mere om landets sundhedsudgifter her.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.