Hjerteambulatorie behandler flere patienter uden at få mere travlt
MIDTJYLLAND: Fuld bedøvelse under et ubehageligt indgreb og hurtigere opvågning for hjertepatienten. Oveni sparer sygehuset personale.
Det er faktisk muligt for det ofte udskældte og pressede sundhedsvæsen at gøre tingene mere effektivt - uden at mase de sidste kræfter ud af det i forvejen sprintende personale.
På hjerteambulatoriet på Aarhus Universitetshospital (AUH) har oversygeplejerske Iben Troilsgaard sammen med sine kolleger strømlinet behandlingen på hjerteområdet. Endda til gavn for patienterne.
Tidligere startede patienten behandlingen med beroligende medicin og en kikkertundersøgelse gennem svælget i klinikken.
- Når de skulle bedøves hos os efterfølgende før det egentlige indgreb, skulle de bagefter bruge længere tid på at vågne og havde det dårligere, siger Iben Troilsgaard.
Nu laves både kikkertundersøgelsen og det efterfølgende hjerteindgreb under samme totalbedøvelse, og patienterne vågner derfor hurtigere. Dermed når personalet uden problemer tre patienter på én dag i laboratoriet, hvor det tidligere kun var muligt at nå allerhøjst to.
- Vi får flere og flere patienter, og vi kan ikke lykkes med opgaven som hidtil. Så vi er nødt til at tænke anderledes og helst nå flere patienter på samme tid, siger hun.
Flere lignende tiltag
Undervejs har alle været inddraget i processen fra læger til portører, så alle mand var med om bord. Som gevinst er der allerede frigjort en sygeplejerske, så der kan trækkes flere og måske mere syge patienter ind end før.
- Så det næsten allerbedste ved vores nye forløb er, at medarbejderne ikke oplever øget travlhed. Derimod oplever de at være del af en mere velsmurt "maskine". Og det er en positiv forandring, siger hun.
Ifølge sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet er der lige nu mange lignende tiltag rundt i landet.
- Der sker heldigvis hele tiden betydelige forbedringer i sundhedsvæsenet, som nok ofte får for lidt omtale midt i al klagesangen. Summen af mange små ting giver samlet et stort og nødvendigt løft i hverdagen, siger han.
Iben Troilsgaard og kollegerne er i gang med en lignende proces i pacemakerambulatoriet.
- Så vi ser de rigtige patienter og bruger mindre tid på dem, som det ikke er nødvendigt at se. Også selv om det i første omgang kan gøre nogle lidt utrygge, siger hun.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.