dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat

Øget pres:
Hovedstaden koncentrerer gigt- og rygsygdomme

Koncentrering af behandlingen på færre steder skal sammen med bl.a. mere hjemmebehandling imødegå et stigende antal patienter i Region Hovedstaden.
6. NOV 2024 13.30

HOVEDSTADEN: Fra 2019 til 2023 har Rigshospitalets fem klinikker på henholdsvis Blegdamsvej, Gentofte, Frederiksberg, Hillerød og Glostrup fået henvist 40 pct. flere patienter med behov for rygkirurgi eller behandling for led- og bindevævssygdomme. Der er derfor behov for at nytænke patientforløbene for at sikre kvalitet og sammenhæng på tværs af specialer og sektorer, oplyser Region Hovedstaden.

Fra nytår samles behandlingen af de i alt 20.000 patienter med inflammatoriske sygdomme på Glostrup og Frederiksberg, mens de 4.200 patienter med rygsygdomme samles på Glostrup og Gentofte.

Derudover skal andre tiltag som mere hjemmebehandling, flere videokonsultationer og udlevering af medicin i medicinbokse afhjælpe presset, siger formanden for regionens sundhedsudvalg Christoffer Buster Reinhardt (K).

- Det er vigtigt, at vi bruger sundhedsvæsenets ressourcer mest optimalt, så vi kan hjælpe flest mulige. Et godt eksempel er opsætningen af medicinbokse på hospitalerne, som har været en stor succes. Det udbygger vi nu med rygområdet, så flere patienter får kortere til afhentning af deres medicin.

Der arbejdes derfor på, at antallet af medicinbokse både på regionens hospitaler og private apoteker bliver udvidet.

- Vi ser en stor stigning i antallet af rygpatienter, så derfor er det nødvendigt at ændre på setuppet på rygområdet. For os i Sundhedsudvalget er det vigtigt, at planerne om et større antal forløb kan afvikles virtuelt også realiseres, da ændringerne ellers vil bryde med vores ønske om nærhed. Det kommer vi politisk til at følge tæt, siger udvalgsformanden.

Virtuelle kontroller

I dag bliver 22 pct. af kontrollerne af patienterne gennemført virtuelt. Men Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme vurderer, at 35-40 procent af kontrollerne kan klares på den måde.

- Patienter bruger mange timer på at komme til kontrolbesøg og rutineundersøgelser på hospitalet. Men for rigtig mange gigtpatienter er der ikke behov for de mange hospitalsbesøg, ligesom flere og flere kan hente deres medicin i bokse eller på det lokale apotek, siger cheflæge i Afdeling for Rygkirurgi, Led- og Bindevævssygdomme på Rigshospitalet, Glostrup, Henrik Røgind.

Chefsygeplejerske Sussi Løvgreen Larsen vurderer, at samlingen af afsnit og klinikker vil give større fleksibilitet.

- Vi vil gerne væk fra faste kontrolbesøg. Hospitalsbesøg skal være betinget af patienternes behov og ikke af en kalender. Det vil frigøre plads og personale, som skal bruges til at imødekomme det stigende antal patienter og de mange nye patientgrupper, der har brug for at blive udredt og starte i en behandling, siger hun.

Kommune-samarbejdet

For at understøtte samarbejdet mellem hospital, praktiserende læger og de kommunale tilbud bliver der også etableret et egentligt kompetencecenter. 

Afdelingen har allerede tre speciallægebemandede hotlines, som sundhedsprofessionelle kan ringe til for råd og vejledning. Fremover vil kompetencecenteret også lave udgående teams til kommuner eller praksisfællesskaber og gennemføre forsøg med intravenøs behandling i patienternes eget hjem eller i sundhedshuse.

Derudover skal kompetencecentret etablere samarbejder med fx Gigtforeningen og andre relevante patientforeninger, lyder det fra regionen.

cwa

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.