Hver tredje læge uden autorisation er udenlandsk
Hver tredje læge, der har mistet sin autorisation på grund af fejl, er uddannet i udlandet. Det skriver BT.
Ifølge en ny opgørelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed er 30 ud af de 98 læger uden gyldig autorisation uddannet i udlandet.
Ser man på hele tilsynsregisteret, som læger ender i, hvis de begår en eller flere fejl, er de udenlandske læger også overrepræsenteret. 23 pct. af lægerne, som er under tilsyn, er fra udlandet.
Læger fra udlandet er dermed stærkt overpræsenteret på listen, fordi de kun udgør ni procent af den samlede arbejdsstyrke af læger i Danmark.
Uddannelsesansvarlig overlæge ved Aalborg Universitet og speciallæge i kirurgi Finn Kallehave er med til at evaluere udenlandske læger. Han oplever det faglige niveau som et problem.
- Uddannelsesmæssigt har vi svært ved at vurdere deres egentlige kompetencer, siger Finn Kallehave til BT.
Speciallægen ser også problemer med sproget.
- Problemet er, at sproget godt kan tales på et turistniveau med forståelige meningsfyldte ord, men sammenhængen mangler ofte i en dialog, hvor der indgår en beslutning, og specielt patienten forstår ikke lægen, siger Finn Kallehave.
Ud af de 30 læger, som har mistet sin autorisation, er syv uddannet i et tredje land, fem er uddannet i et EU- eller et EØS-land, mens 19 er uddannet i Norden.
På grund af lægemangel er der i stigende grad brug for udenlandske læger i Danmark. Det ses i andelen af autorisationer, som bliver udstedt. Ifølge Sundhedsdatastyrelsen er antallet mere end fordoblet siden 2000 fra 124 til 282.
sl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.