dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Hver tredje vil erstatte regionerne med en ny model
Anders Kühnau (S) er formand for Danske Regioner. Han mener, at målingen er udtryk for, at befolkningen ønsker forandring. Men den er ikke udtryk for, at der er stemning for at nedlægge regionerne, siger han. (Arkivfoto)
Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Hver tredje vil erstatte regionerne med en ny model

I ny måling om regionerne er mange af de adspurgte i tvivl om regionernes beståen. Hver tredje vil noget nyt.

Hver tredje respondent i en ny måling fra Voxmeter mener, at det ville være positivt, hvis regionerne blev nedlagt og erstattet af noget andet.

34,4 procent mener, at det ville være godt eller meget godt, 20,7 procent siger nej, mens mere end en fjerdedel - cirka 26 procent - svarer hverken eller, og knap 20 procent er i tvivl.

Målingen, der er foretaget i perioden fra den 25. til 28. juni, har deltagelse af 1.007 respondenter.

Anders Kühnau (S), formand for Danske Regioner, ser målingen som et udtryk for, at det "ikke er en folkelig sællert at nedlægge regionerne".

- Mange er i tvivl eller imod det, siger han.

"Der skal ske noget"

Men Anders Kühnau mener dog, at målingen er et signal om, at befolkningen vil se forandring.

- Jeg deler opfattelsen af, at der skal ske noget. Det er også det, kommissionen er kommet frem til, siger han.

Han henviser til Sundhedsstrukturkommissionen, en regeringsnedsat gruppe, som har peget på i alt tre modeller for fremtidens sundhedsvæsen.

I to af dem nedlægges regionerne, der driver sygehusene - i hvert fald i den nuværende form. I den ene af de to forsvinder den politisk valgte styring af dem, og styringen ryger op på centralt niveau. I den anden erstattes de nuværende fem regioner af otte-ti såkaldte sundheds- og omsorgsregioner.

Anders Kühnau mener ikke, at en fuldstændig nedlæggelse af regionerne har "nogen gang på jord" i politiske kredse.

- Det er jeg ikke bekymret for.

- Politikerne på Christiansborg ved jo godt, at sundhedsvæsenet er det emne – og det viser mange undersøgelser – danskerne går mest op i. Derfor vil det være dybt mærkværdigt at lægge det uden for demokratisk kontrol, siger han.

Moderaterne: Vi finder en løsning

Af de tre regeringspartier er det kun Moderaterne, der har meldt klart ud. Partiet vil nedlægge regionerne.

Monika Rubin, politisk ordfører for Moderaterne, afviser Kühnaus ord om, at det ingen gang på jord har at fjerne den decentralt politisk udpegede styring helt. Man skylder at studere kommissionens modeller, mener hun.

Hun påpeger, ligesom Kühnau gør, at befolkningen vil se forandringer. Men hun afviser, at der lægges op til et sværdslag de tre regeringspartier imellem, når det kommer til regionernes fremtid.

- Jeg er sikker på, at vi kan finde en løsning. Det vigtige er at hæfte sig ved, at befolkningen godt kan forstå behovet for en forandring i sundhedsvæsnet.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.