Færre indlæggelser blandt ældre:
I Middelfart scanner man ældres helbred på tre minutter
AALBORG / MIDDELFART: Hvert år indlægges mange tusinde ældre med sygdomme, der kunne være forebygget, hvis de blev opdaget tidligere. Det har man fået vendt i Aalborg og Middelfart.
I begge kommuner har man nedbragt antallet af forebyggelige indlæggelser blandt ældre markant. Dette er sket ved hjælp af konkrete tiltag, som blandt andet består af opkvalificering af sygeplejen, elektroniske skemaer og hurtig helbredsvurdering i borgerens hjem.
Hvad er forebyggelige indlæggelser?
Forebyggelige indlæggelser er indlæggelser blandt borgere på 65 år eller derover, hvor aktionsdiagnosen hører til en af følgende diagnosegrupper: dehydrering, forstoppelse, nedre luftvejssygdom, blærebetændelse, gastroenteritis, brud, ernæringsbetinget blodmangel, sociale og plejemæssige forhold og tryksår.
Kilde: Sundhedsstyrelsen
Helbredsoverblik på et par minutter
I Middelfart Kommune har man fundet et særligt smart system, der har været med til at sikre, at ud af i alt 328 vurderinger har man kunnet undgå 30 pct. af forebyggelige indlæggelser.
Marianne Britt Larsen, områdeleder for kommunal sygepleje og sundhedsklinikker i Middelfart Kommune, forklarer, at en rammeordination, hvor lægen overdrager til andre faggrupper at iværksætte behandling med udvalgte lægemidler, har været medvirkende til at nedsætte antallet af indlæggelser blandt ældre.
- Rammeordinationen giver sygeplejersker i akutteamet mulighed for at måle blodsukker, Hb (blodprocent), infektionstal og væsketal. Så kan vi fx spore en tidlig infektion og lav blodprocent, siger Marianne Britt Larsen.
Sygeplejersker i akutplejen får udleveret en maskine ved navn i-STAT Alinity, som på 3-5 minutter gør det muligt at få en fuldkommen vurdering på bl.a. begyndende infektion, nyretal og saltbalance.
- Det sikrer, at behandlingen kan opstartes med det samme. Inden for en time kan vi starte den relevante behandling hos den syge borger, forklarer hun.
Derudover får sygehuset også mulighed for hurtigere at påbegynde en eventuel behandling, som akutsygeplejen ikke er i stand til at udføre.
Som tidligere nævnt har akutsygeplejen i kommunen i 2023 foretaget 328 vurderinger. I 30 pct. af alle vurderingerne har man forebygget indlæggelse. Det svarer til, at man har forebygget 98 indlæggelser.
- Vi har selvfølgelig kigget på, om det bare har udsat indlæggelse - det har det ikke, siger Marianne Britt Larsen.
Derudover fik 39 pct. efter vurderingen opstartet behandling i eget hjem, og 50 pct. fik afsluttet deres forløb uden behandling via sygehuset.
- Det er utroligt, hvor effektivt det har vist sig at være. Det betyder mindre pres i sundhedsvæsenet og bedre trivsel for borgerne, der kan spares for en indlæggelse, siger hun.
Dygtige til at lære fra sig
Helen Kæstel, sygeplejechef i Aalborg Kommune, delte på KL's Sundhedskonference erfaringer fra kommunen, hvor man har arbejdet med en række nøgleord.
- Vi har gjort markante ændringer i vores ledelsestilgang. Vi har sat fokus på høj grad af sundhedsfaglighed. Alle sygeplejersker kommer gennem et introforløb og et faglighedsforløb. De skal ikke kun være dygtige til deres arbejde rettet mod borgeren, de skal også være dygtige til at dygtiggøre andre sygeplejersker. Der er højere standarder for sygeplejens kvalitet og systematisk kompetenceudvikling, forklarer hun.
Derudover fastslår Helen Kæstel, at det er essentielt, at man lytter til sine ledere og har et tættere samarbejde.
- Jeg skal lytte til mine ledere og medarbejdere, så vi kan fange problemerne, mens de stadig er små. Hvis man springer over det, så misser man big time, hvad det er, man kan gøre, siger hun.
I kommunen har man også indført et elektronisk skema, som kan hjælpe med tidlig opsporing af sygdom.
- Vi har indført et "Habitualskema", som borgeren får tilsendt elektronisk og skal udfylde i hjemmet. Borgeren skal udfylde mange ting, som kan gøre, at vi kan sætte ind meget tidligere, fordi vi kender til deres løbende status. Det er fx ting som humør, vægt, hukommelse og kommunikation, siger hun og fortsætter:
- Så har vi et rød-gul-grøn system, som gør, at vi nemmere har overblik over, hvor ressourcerne skal sendes hen.
Hun forklarer, at alle, der kommer hjem fra sygehuset, automatisk er røde.
For der er altid problemer, når en borger kommer hjem fra indlæggelse. Der er færre nu, men der er stadig så mange problemer. Når man er rød, skal man tilses af en sygeplejerske inden for 24 timer eller på den førstkommende hverdag.
- Vi skal have fanget det så tidligt som muligt, så de ikke skal indlægges. Det er ikke af hensyn til sygehuset, det er for borgerens skyld, forklarer hun.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.