Jammerbugt vil af med berøringsangsten for at tale om døden
JAMMERBUGT: Med projektet "Den sidste tid" ønsker Jammerbugt at komme berøringsangsten omkring døden og de sidste dage i livet til livs, oplyser kommunen.
Der er nemlig mange muligheder for selv at sætte sit præg på den sidste tid, og den måde man ønsker at dø på. Skal det for eksempel helst være derhjemme? Og hvordan ser ønskerne til genoplivning og livsforlængende behandling ud? En grundlæggende forudsætning for, at den enkeltes ønsker kan efterkommes, er dog at andre kender til dem – de nærmeste, lægen eller de ansatte i ældreplejen.
Som et led i projektet uddannede kommunen i foråret en række ”Den Sidste Tid”-ambassadører fra hvert af kommunens plejehjem og i sygeplejen og hjemmeplejen. De er nu i gang med at implementere indsatsen på deres arbejdspladser og vil være tovholdere i det videre projektforløb.
Jammerbugt Kommune samarbejder med Aalborg Kommune og Region Nordjylland om projektet, der fokuserer på at øge kendskabet til de forhold omkring døden og de sidste dage, som man selv kan bestemme over.
Sig det højt i god tid
- Ingen af os kan forudsige omstændighederne omkring vores egen død, og vi ved heller ikke, hvor længe vi er i stand til selv at fortælle om de ønsker, vi har i den sammenhæng. Derfor er det vigtigt, at vi får talt med vores nærmeste og de relevante fagpersoner i god tid, siger formand for social- og sundhedsudvalget Ib Nellemann (V).
Fagpersonerne i både hospitalsvæsenet og ældreplejen skal også kende til muligheder og lovgivning på området, så de kan rådgive og vejlede.
I undervisningen af ambassadørerne har der blandt andet være fokus på samtalen med borgerne, på lovgivningen og på kommunens instruks om registrering af fravalg af livsforlængende behandling og genoplivningsforsøg – og hvordan disse beslutninger skal overleveres ved indlæggelse og udskrivning.
Der er også lagt stor vægt på samarbejdet med de praktiserende læger, med præhospitalets paramedicinere, med Aalborg Universitetshospital og med Aalborg Kommune.
Derudover er der produceret en mængde informationsmateriale, og kommunen inviterer til to borgermøder om den sidste levetid og den gode samtale om døden.
dotn
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.