KL-forslag skal mindske frafald på sosu-uddannelserne
Et høj frafald på uddannelserne som sosu-assistent og sosu-hjælper er medvirkende til, at kommunerne har svært ved at rekruttere ansatte til ældreplejen, og i 2030 risikerer der at mangle 16.000 sosu´er i kommunerne. Derfor fremlægger KL nu fire forslag, der skal være med til at sikre, at flere gennmfører den uddannelse, de er startet på, oplyser KL.
Tiltagene kommer på baggrund af tal, der viser, at 35 ptc. af sosu-eleverne er faldet fra efter tre år, og efter blot seks måneder er hver femte elev på sosu-assistentuddannelsen allerede stoppet igen.
- Hvis ikke vi gør noget, kommer vi inden for kort tid til at stå med så store rekrutteringsudfordringer i ældreplejen, at det bliver umuligt at levere den velfærd, borgerne har brug for og forventer. Derfor er der også brug for, at vi drejer på alle tænkelige håndtag – og her er det store frafald på SOSU-uddannelserne et oplagt sted at tage fat, siger formand for KLs Løn- og Personaleudvalg, Michael Ziegler (K).
De fire forslag
Etablering af en sprogstøtteordning for elever med dansksproglige vanskeligheder er ét af fire forslag. Modellen bør bl.a. indeholde en systematisk sprogscreening før skolestart og en individuelt tilpasset og målrettet sprogstøtteordning. En sådan støtteordning bør udgøre en sammenhængende indsats både i skole- og oplæringsforløb.
Pulje målrettet elever med støttebehov foreslås fordi en stadig større andel af sosu-elverne er udfordret af personlige, psykiske eller sociale forhold og derfor er sårbare. Udover kommunernes egne initiativer er der behov for systematisk erfarings- og vidensindsamling, så der kan sættes mest effektivt ind. Midlerne bør udmøntes som en tildelingspulje til ansættende kommuner og fordeles efter en "social fordelingsnøgle." Derudover bør der være penge til opsamling, effektmåling og følgeforskning.
Styrket samarbejde mellem skole og oplæringssted er det tredje forslag fra KL, fordi en del frafald skyldes mangelfuld dialog og samarbejde mellem skole og oplæringsted. Her foreslår KL, at staten afsætter midler til udvikling af et digitalt værktøj - "Digitalt Uddannelsesoverblik" - hvor skoler og arbejdsgivere kan udveksle informationer, så der bedre kan tages hensyn til elever med støttebehov. På overordnet niveau kan der samles statistik og data over uddannelsesmæssige barrierer og frafaldsårsager.
Etablering af databasaeret samarbejde mellem stat og skole forslåes fordi, der idag mangler solidt datagrundlag om de overordnede forhold, som påvirker frafaldet på sosu-uddannelserne. KL opfordrer derfor til, at staten – i samarbejde med skolerne – sikrer, at der foregår en valid og detaljeret dataindsamling. Med det overblik kan man hurtigere identificere både overordnede og lokale udfordringer, ligesom skolerne bliver bedre i stand til at identificere elvever med behov for særlig indsats.
Kræver prioritering og midler
Skal forslagene kunne føres ud i livet, kræver det ifølge Michael Ziegler, at regeringen og Folketinget er villige til at prioritere flere ressourcer til området:
- Selvom kommuner, skoler og arbejdsmarkedets parter gennem flere år har gennemført stribevis af gode tiltag for at mindske frafaldet, må vi erkende, at det stadig er alt for højt. Derfor håber jeg, at politikerne på Christiansborg er med på at skrue yderligere op for indsatsen, så vi for eksempel kan give sprogstøtte til alle de elever, der kæmper med det danske sprog.
- Hvis ikke vi om få år skal mangle tusindvis af medarbejdere i den nære velfærd, har vi ikke råd til at lade være, siger formanden for KLs Løn- og Personaleudvalg.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.