dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
KL roser aftale om enklere sygedagpengesystem
Peter Rahbæk Juel (S), borgmester i Odense og formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, er på vegne af KL positiv over for torsdagens udspil på sygedagpengeområdet.
Foto: Michael Bager/Jyskfynskemedier/Ritzau Scanpix

KL roser aftale om enklere sygedagpengesystem

Det er godt med større tillid og mindre kontrol. Sådan lyder budskabet fra KL oven på ny aftale om at forenkle dele af sygedagpengesystemet.

En ny aftale om forenkling af sygedagpengesystemet møder ros fra KL, der også ser positivt på, at større strukturelle ændringer på sygedagpengeområdet senere i år skal indgå i det samlede arbejde med en reform af hele beskæftigelsesområdet. 

Peter Rahbæk Juel, formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg, roser især aftalen for at give kommunerne mere plads til at lave faglige vurderinger og individuelle forløb, der i højere grad er tilpasset den enkelte borgers behov og livssituation.  

- Når man er alvorligt syg, er det ikke en one size fits all-model, man har brug for. Man har brug for at blive hørt, og at mødet med systemet giver en troen på, at man kan blive rask og komme godt tilbage på arbejdsmarkedet, siger han.

- Derfor lægger aftalen nogle vigtige spor ift. at præge beskæftigelsesindsatsen med mere tillid og mindre kontrol og bureaukrati. Jeg er rigtig glad for, at aftalepartierne i høj grad har lyttet til de forslag, KL har spillet ind med, og de kommunale erfaringer fra frikommuneforsøgene, tilføjer udvalgsformanden.

Regeringen og forligskredsen (SF, RV, DF, K, LA) bag sygedagpengereformen præsenterede torsdag aftalen om forenkling af sygedagpengesystemet. Aftalepartierne er blevet enige om at lempe en række krav og regler til kommunerne og borgerne - og dermed gøre indsatsen mindre bureaukratisk og mere meningsfuld for mennesker, der er på sygedagpenge. 

Erfaringer fra Nordjylland

Et af elementerne i aftalen er at afskaffe det generelle krav om at indhente lægeattester i alle sager, der skal behandles i rehabiliteringsteamet. Fremover bliver det op til den enkelte kommune at lave en faglig vurdering af, om der er behov for at indhente en ny lægeattest.

Samtidig får kommunerne frihed til at sammensætte rehabiliteringsteams og frihed til at forelægge sagen for rehabiliteringsteamet, når det vurderes, at borgeren har behov for en tværfaglig indsats. Ligeledes skal kommunerne selv vurdere behovet for mestringsforløb.

Justeringerne tager i høj grad udgangspunkt i de gode erfaringer, som tre nordjyske kommuner har haft i et frikommuneforsøg, hvor der er givet mere plads til faglighed og borgernes behov.

Fleksibel brug af lægeattester og rehabiliteringsmøder vil gælde for alle sager, heriblandt sager der skal indstilles til fleksjob og førtidspension. KL er meget tilfreds med, at lempelserne gælder for alle sager, så der ikke stilles forskellige krav i forskellige lovgivninger.

- Vi skal målrette indsatsen for de sygemeldte, der har behov. Derfor er det godt, at forligspartierne også har valgt at lempe kravene til sygemeldte, der har et job at vende tilbage til, så kræfterne kan bruges på sygemeldte, der har brug for hjælp, og sygemeldte, der er i risiko for at miste deres job, siger Peter Rahbæk Juel.

Grundsten at bygge på

Han er også er tilfreds med, at aftalepartierne har lyttet til KL og skubber de større strukturelle ændringer på sygedagpengeområdet, så de indgår i det samlede arbejde med en reform af hele beskæftigelsesområdet. Det skal en regeringsnedsat ekspertgruppe komme med anbefalinger til i juni.  

- Hvis vi for alvor mener, at vi vil gentænke beskæftigelsessystemet, skal vi ikke lave for mange deljusteringer undervejs. Derfor er jeg godt tilfreds med, at der bliver set på de store omlægninger på sygedagpengeområdet i regi af ekspertgruppens anbefalinger. Det er vigtigt, at vi får en beskæftigelsesindsats, som hænger sammen på tværs af målgrupperne. Men principperne, som vi ser i den her aftale – at der skal være mere tillid, færre regler og mindre kontrol – er helt klart grundstenene, der skal bygges videre på, siger han. 

dotn

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.