dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
KL: Sundhedsvæsenet skal vendes på hovedet
KL og Danske Regioner giver deres opfordring til hvordan prioriteringen i sundhedsvæsenet skal være anderledes.
Foto: Kåre Viemose/BAM/Ritzau Scanpix

KL: Sundhedsvæsenet skal vendes på hovedet

På baggrund af en ny Momentum-analyse foreslår KL, at staten styrker sundhedsklyngerne. Samtidig ønsker regionerne at overtage hele ansvaret.
23. JAN 2024 11.17

Flere og flere ældre har brug for kommunal sygepleje, når de har været på hospitalet. Fx er andelen af ældre over 80 år, der efter at have været indlagt på et sygehus har brug for kommunal sygepleje i den første uge efter udskrivningen, steget fra 44 procent til 54 procent, de seneste fem år.

De ældre har brug for hyppigere besøg, og kommunernes udgifter til sygepleje er derfor hastigt voksende. Sådan lyder den sundhedsmæssige cocktail ifølge nye beregninger fra Momentum.

Udviklingen får den fungerende formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg, Sisse Marie Welling (SF), til at understrege, at der ifølge hende er behov for at rette politisk fokus på det nære sundhedsvæsen.

- I dag tilbringer de færreste lang tid på sygehusene. I stedet lever vi med vores sygdom i hverdagen. Det skal vi blive langt bedre til at imødekomme i vores sundhedsvæsen – så tilbuddene passer til dem, som er syge, men ikke er indlagt på hospitalet, siger hun.

- Det gør vi ved at styrke de nære sundhedstilbud. Det har man talt om år efter år, men det er blevet ved snakken. Nu må tiden være kommet til det nødvendige kursskifte, hvor vi investerer i det nære sundhedsvæsen, fortsætter Sisse Marie Welling.

Ny struktur på vej

Folketingspolitikerne på Christiansborg skal i den kommende tid fastlægge en ny struktur for sundhedsvæsenet. Derfor går KL sammen Danske Regioner nu ud og giver deres opfordring til hvordan prioriteringen i sundhedsvæsenet skal være anderledes. Det skal helt vendes på hovedet, mener Sisse Marie Welling.

- En videre prioritering af det specialiserede sundhedsvæsen er ikke svaret på morgendagens udfordringer. Svaret er at udvikle de tilbud, der findes uden for sygehusene. Det kræver, at vi vender sundhedsvæsenet på hovedet og prioriterer det nære, siger hun.

I Danske Regioner deler man opfattelsen af, at det nære sundhedsvæsen trænger til en overhaling.

- Kommunerne har ikke i tilstrækkeligt omfang prioriteret det nære sundhedsvæsen. Derfor står vi nu i denne situation, hvor der er behov for, at vi ser på organisering af det nære sundhedsvæsen og investerer i det, siger Anders Kühnau (S), formand for Danske Regioner.

KL og Regionerne er uenige

Anders Kühnau mener, at ansvaret og opgaverne skal helt væk fra kommunerne. Det skal i stedet være regionerne der påtager sig arbejdet med det nære sundhedsvæsen.

- Kommunerne er for små til at drive sygehuse, og staten er for langt væk fra borgerne. Så enten er det regionerne, der skal stå for det, eller også skal det være en helt ny myndighed, siger han.

Det er KL dog uenig i.

- Det er naivt at tro, at giver vi regionerne al magt i verden, så kan de bare løse alle problemerne. Jeg vil være meget bekymret for, hvordan den ældre medicinske patient får det i et system, hvor ansvaret ligger meget langt væk fra borgerne, og hvor der ikke er et fælles ansvar mellem almen praksis og kommunerne, som jo har borgerne i 98 procent af tiden, siger Sisse Marie Welling.

Regeringen nedsatte i marts sidste år en sundhedsstrukturkommission. Kommissionen skal afslutte sit arbejde med én samlet afrapportering i foråret 2024, skriver Indenrigs- og Sundhedsministeriet.

lal

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.