dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Kommissionsformand: Lov mig, at I også diskuterer sundhedsløsninger
Formand for Sundhedsstrukturkommissionen Jesper Fisker er forberedt på, at kommissionens bud på sundhedsvæsnets fremtidige struktur vil afstedkomme heftige debatter.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Kommissionsformand: Lov mig, at I også diskuterer sundhedsløsninger

Sundhedsstrukturkommissionen fremlægger sine bud på fremtidens sundhedsvæsen midt i juni.
16. MAJ 2024 12.34

Sundhedsstrukturkommissionen er klar med sine bud på en fremtidig struktur i det danske sundhedsvæsen om en måneds tid - midt i juni. Det fortæller formanden for kommissionen, Jesper Fisker. Han er forberedt på, at kommissionens bud vil afstedkomme heftige debatter.

- I skal være velkomne til at skyde alt det, I overhovedet vil på os, sagde han torsdag til 1.200 kommunale topfolk på KL's social- og sundhedspolitiske forum.

- Det skal der være plads til, og det har vi en god dansk tradition for. Men når støvet har lagt sig, så lov mig, at I også diskuterer, hvordan vi så løser problemerne, siger Jesper Fisker, der også er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

Vil beskrive flere modeller

Jesper Fisker afviste torsdag at løfte sløret for, hvad kommissionen er nået frem til.

- Vi er grundlæggende blevet bedt om at komme med forskellige modeller for fremtidens sundhedsvæsen. Vi er ikke blevet bedt om at rangere modellerne, men om at beskrive dem, siger han.

- Der vil være nogle, der synes bedre om nogle modeller end andre. Den diskussion skal der være, og det glæder jeg mig til, siger han.

Noget af det, der allerede på forhånd diskuteres, er regionernes rolle i fremtidens sundhedsvæsen. Regeringspartierne er uenige. Moderaterne vil nedlægge dem, mens Venstre og Socialdemokratiet vil bevare dem.

Der diskuteres også opgavefordeling mellem kommunerne, der i dag driver det nære sundhedsvæsen som eksempelvis ældrepleje og genoptræning, og regionerne, som driver sygehusene.

Sundhedsstrukturkommissionen blev nedsat af regeringen i marts 2023. En af hovedopgaverne er at pege på, hvordan det nære sundhedsvæsen oprustes, så sygehusene reserveres til dem, der er mest syge.

Regeringen vil baggrund af anbefalingerne komme med et sundhedsudspil senere på året.

Hos kommunerne er Sisse Marie Welling (SF), formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg, bekymret for, om reformen vil lykkes.

- Jeg kan være bekymret for, om man laver en sundhedsreform, der mest af alt handler om, at patienterne ikke skal komme ind ad døren til sygehuset, for så er det sygehuset, der er i centrum, siger hun.

Men ifølge Jesper Fisker er der ikke grund til at være nervøs.

- Når man læser vores anbefalinger, så vil man ikke mene, at det er en sygehuskommission, siger han.

Trods uenighederne er alle parter enige om udfordringerne, som sundhedsvæsnet står over for.

Bekymret for omsorgsdelen

Jesper Fisker ridser dem således op:

Der bliver dobbelt så mange ældre, mange flere multisyge og kronikere, og der er for dårlig sammenhæng mellem sygehus, praktiserende læge og kommune. Og så er der mangel på personale.

Han pegede på især en konkret udfordring, der er afgørende at få løst.

- Vi kommer til at mangle sosu'er i en grad, så man kan være bekymret for hele omsorgsdelen i vores sundhedsvæsen, siger Jesper Fisker.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.