dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Kriseråd om mad til tre dage sendes ud til 4,5 millioner borgere
Selv om kriseanbefalingerne nu lander direkte i danskernes digitale indbakke, er der ingen grund til at fare ud og få fyldt hjemmelageret i panik, understreger direktør i Beredskabsstyrelsen Laila Reenberg. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Kriseråd om mad til tre dage sendes ud til 4,5 millioner borgere

Beredskabsstyrelsen sender de næste uger besked via digital post, mens fysisk pjece sendes ud til biblioteker.
27. AUG 2024 6.16

Sørg for at have vand, mad og medicin på lager, så du kan klare dig i tre døgn.

Det er budskabet fra Beredskabsstyrelsen, som de kommende uger sender besked direkte ud til 4,5 millioner danskere, der er fyldt 18 år og tilmeldt digital post.

Opfordringen kommer, efter at Beredskabsstyrelsen og forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) for godt to måneder siden lancerede de nationale kriseråd under Folkemødet på Bornholm.

Der er ifølge myndighederne fortsat ikke nogen direkte militær trussel mod Danmark. Alligevel er det en god idé at være forberedt på en krisesituation, som eksempelvis kan være vejrrelateret eller udløst af et cyberangreb, lyder det fra direktør i Beredskabsstyrelsen Laila Reenberg.

- Der kan komme kriser af forskellig art. De kan være klimarelaterede, eller det kan være det, vi kalder hybride trusler. Derfor er det godt, hvis så mange som muligt er forberedt på, hvad vi vil gøre i sådan en situation. Så kan myndighederne passe på dem, der måske har sværere ved at passe på sig selv og deres husstand, siger hun.

Fysiske eksemplarer

Den digitale post fra Beredskabsstyrelsen indeholder pjecen "Forberedt på kriser", som også kan ses på styrelsens hjemmeside. Her gennemgås og uddybes anbefalingerne om at sikre sig basale fornødenheder til tre dage.

287.000 danskere er fritaget for digital post og modtager således ikke beskeden fra styrelsen.

- Derfor distribuerer vi også 300.000 fysiske eksemplarer til biblioteker rundt om i landets kommuner, forklarer Laila Reenberg.

Det har indgået i styrelsens overvejelser at husstandsomdele den trykte folder, fortæller hun.

- Når jeg får forskellige reklamer derhjemme, kan der sagtens snige sig ting med ned i papiraffaldet. Så vores vurdering har været, at vi kommer bedst og sikrest ud med digital post. Så er der selvfølgelig også en økonomisk vinkel på det - at det er voldsomt dyrt at husstandsomdele.

Over flere uger

Selv om budskabet om at sikre sig forsyninger til tre dage nu lander direkte i danskernes digitale indbakke, haster det ikke med at få fyldt hjemmelageret.

- Det er ikke sådan, at man i panik skal fare ud og købe forskellige ting. Det vigtige er at få tænkt sin egen situation igennem. Er der børn i husstanden eller nogle med særlige behov, man skal tage hensyn til, siger Laila Reenberg.

Ikke alle danskere får den digitale post fra Beredskabsstyrelsen samtidig. Beskeden udsendes af tekniske årsager over flere uger, oplyser styrelsen.

Her er myndighedernes anbefalinger:

  • Drikkevand: Beregn tre liter vand per person per døgn. Det vil sige ni liter vand per person til tre døgn. Sørg også for vand til eventuelle husdyr.
  • Mad: Sørg for at have adgang til mad til tre døgn. Brug madvarer, der er langtidsholdbare og lette at tilberede.
  • Medicin og førstehjælp: Sørg for at have adgang til den medicin, der er nødvendig for husstanden. Sørg også for at have en førstehjælpskasse og eventuelt jodtabletter for personer under 40 år samt gravide og ammende.
  • Hygiejneartikler: Det kan eksempelvis være toiletpapir, hånddesinfektion, bleer, bind/tamponer eller andet relevant for husstanden.
  • Varme: Det kan eksempelvis være tæpper, dyner og varmt tøj.
  • Andre fornødenheder: Det kan være en powerbank eller batteripakke til for eksempel mobiltelefon. Det er også en god idé med en lommelygte, batterier, fysiske betalingskort og eventuelt kontanter i mønter og små sedler.
  • Kommunikation: Hav adgang til en FM-radio, der kører på batterier/håndsving/solceller eller eventuelt en bilradio.

Kilde: Beredskabsstyrelsen


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.