Kritik af sikkerhed: Metaldetektorer og scannere i psykiatrien er ikke nok
MIDTJYLLAND: Region Midtjylland meldte tirsdag ud, at der skal ske en udvidet brug af håndholdte metaldetektorer for at øge sikkerheden på de psykiatriske afdelinger i det midtjyske.
Siden juni har personalet på de retspsykiatriske sengeafsnit i Viborg og Skejby rutinemæssigt scannet patienter med håndholdte metaldetektorer for at finde skjulte metalgenstande efter f.eks. udgang. Nu udvides sikkerhedsproceduren også til ambulatorierne i retspsykiatrien, lød det fra regionen. Udspillet mødes nu af kritik fra personalet.
- Jeg synes, det er et forkert sted at starte. Vi skal se på sikkerheden generelt. Vi ved, at jo flere patienter vi har, desto mere overbelægning og jo mere farligt er det at være indlagt eller ansat. Det skal man selvfølgelig starte med at udbedre, inden man begynder med metaldetektorer og andre ting, siger ledende overlæge Peter Møller Andersen til TV2 Østjylland. Han kalder her detektorer og scannere for "pseudo-tiltag".
Arbejdsmiljørepræsentant Lene Kuntz er glad for, at der kommer flere scannere og metaldetektorer, men mener ikke, tiltagene skal stoppe her:
- Har vi rammerne retssikkerhedsmæssigt og juridisk til faktisk at passe på folk, når de ikke kan passe på sig selv og deres omgivelser? Det mener jeg ikke, vi har, og det ændrer en metaldetektor ikke på. Så jeg tror, det er et symbol mere, end det er en regulær sikkerhedseffekt, siger hun til kanalen.
Byggeriet og flugtvejene
Da Psykiatrisk Hospital rykkede fra Risskov til nybyggeriet i Skejby i 2018 var Peter Møller Andersen tillidsrepræsentant for overlægerne og med i en følgegruppe for byggeriet. Her forsøgte han at få mere forkus på sikkerheden for personalet, siger han til Aarhus Stiftstidende.
- Men det blev slået hen. I dag står vi med et byggeri, hvor basale sikkerhedsforanstaltninger ikke er opfyldt. Der er ikke sikrede flugtveje fra samtalerum, sengeafsnittene er alt for store med 24 til 28 patienter, og mulighederne for at lukke dele af et afsnit er reelt ikke til stede. Det betyder blandt andet, at der i psykiatrien i Skejby dagligt har brug for assistance fra Østjyllands Politi, siger den nu ledende overlæge til avisen.
Hospitalsdirektør Tina Ebler siger, at bygningerne i Skejby lever op til kravene, og at lidt under hvert fjerde behandlingsrum har to døre. Hun tilføjer, at der skal ses på mulige bedre processer omkring brugen af behandlingsrum, og at alle bygninger er udstyret med alarmsystem, så medarbejderne altid kan tilkalde hjælp.
Taskforce
I regionens udmelding tirsdag lød det desuden, at en særlig taskforce af ledere og medarbejdere skal indsamle og udvikle yderligere sikkerhedsforanstaltninger.
Desuden undersøger psykiatrien mulighederne for at bruge såkaldte millimeterscannere ved retspsykiatriske sengeafsnit. Det minder om den type helkropsscanner, som mange vil kende fra sikkerhedskontrollen i lufthavne.
- Det er ret omfattende, og der er flere forhold, som vi skal have undersøgt nærmere, inden vi har det samlede billede af muligheder og begrænsninger ved denne type scannere, lød det fra Tina Ebler.
I sidste uge besluttede Region Hovedstaden, at metaldetektorerne og menneskelige sikkerhedsassistenter skal indgå i en forsøgsordning afgrænset til Psykiatrisk Center Amager. Derudover skal to tiltag gælde for hele Region Hovedstadens Psykiatri.
Nemlig at der fremover skal være to medarbejdere til alle patientsamtaler i akutmodtagelsen. Samt at alle yderdøre låses på afdelingerne aften og nat.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.