Rapport afslører:
Kun halvdelen af landets skoler tilbyder lovpligtig undervisning i førstehjælp
Siden 2005 har det været lovpligtigt for folkeskolen at undervise elever i førstehjælp - herunder f.eks. livreddende førstehjælp og brug af en hjertestarter.
I 2014 viste en spørgeskemaundersøgelse, hvordan flere skoler stadig manglede at implementere førstehjælp i undervisningen.
Nu viser en ny rapport, at folkeskolen fortsat halter bagefter. Kun halvdelen af landets skoler lever i dag op til kravet.
Den landsdækkende undersøgelse er gennemført af Region Hovedstadens Akutberedskab i samarbejde med Dansk Råd for Genoplivning og Statens Institut for Folkesundhed, SDU i 2024.
Strukturelle ændringer
Undersøgelsen viser dog, at der er stor opbakning til undervisningen i livreddende førstehjælp i folkeskolen. Men en af de udfordringer, der ofte kommer til at spænde ben for de gode ambitioner, er, at undervisningen ikke er et timefast fag, og derfor er der ingen ramme for at implementere undervisningen i skolerne. Derfor peger forskerne bag undersøgelsen på, at der er behov for strukturelle ændringer:
- Vi gennemførte en lignende undersøgelse i 2013, og andelen af skoler, der gennemfører undervisningen i dag, er på samme niveau som dengang. Der er altså intet sket i de seneste 10 år, hvilket kalder på strukturelle ændringer, hvis den livreddende førstehjælpsundervisning skal blive en succes i folkeskolen. I dag er det blot én ud af tre skoleklasser, der modtager undervisning, og derfor kunne man fx gøre førstehjælpsundervisningen til fast del af pensum i idræt eller biologi, ligesom man har gjort i Norge, siger Carolina Malta Hansen, forskningsleder bag undersøgelsen og klinisk forskningslektor og kardiolog ved Region Hovedstadens Akutberedskab og Herlev og Gentofte Hospital.
En nation af førstehjælpere
De nyeste tal fra Dansk Hjertestopsregister viser, at ca. 5.000 mennesker årligt får hjertestop udenfor et hospital, hvoraf 14 pct. overlever. Straks igangsat førstehjælp - herunder livreddende førstehjælp og brug af hjertestarter - kan dog øge muligheden for overlevelse med op til 70 pct.
I Danmark skrider udviklingen også frem. På 20 år er det lykkedes at næsten firdoble overlevelsen i Danmark fra 3-4 pct. i 2001 til 14 pct. i 2020. Blandt væsentlige iværksatte tiltag tæller b.la. uddannelse af lægfolk.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.