dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksocial
doi
DK Debat
Kunstig intelligens skal hjælpe læger med at besvare patientbeskeder
Kunstig intelligens skal i første omgang bruges til at foreslå svar på simple spørgsmål fra patienter til sundhedspersonale. I øjeblikket testes det i Region Hovedstaden, men man har også gjort sig erfaringer i andre lande.
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Kunstig intelligens skal hjælpe læger med at besvare patientbeskeder

Kunstig intelligens kan spare læger 30 sekunder per besked fra patienter i sundhedsplatform, vurderes det.
3. SEP 2024 6.07

Der bliver år efter år sendt flere og flere beskeder fra patient direkte til sundhedspersonale via appen Min Sundhedsplatform. Der bliver sendt så mange beskeder, at læger i Region Hovedstaden nu skal have hjælp af kunstig intelligens til at besvare de simpleste af dem.

Det skriver Dagens Medicin mandag.

Patienter i Region Hovedstaden og i Region Sjælland har siden 2019 haft mulighed for at sende beskeder til sundhedspersonalet på den afdeling, hvor de er tilknyttet. Beskederne sendes via Min Sundhedsplatform, der er en elektronisk patientjournal.

På et tidligt stadie

Alene i 2023 modtog de to regioner mere end 350.000 beskeder via platformen.

Den kunstige intelligens er i dansk kontekst stadig på et tidligt stadie og skal på nuværende tidspunkt primært benyttes til de mest simple spørgsmål. Det siger Jakob Raunsø, der er overlæge ved hjertemedicinsk afdeling på Herlev-Gentofte Hospital, til Dagens Medicin.

- Indtil videre skal AI (kunstig intelligens, red.) primært tage sig af de mest simple besvarelser såsom: Er det rigtigt, at jeg har en aftale om 3 uger? Er det en fysisk aftale? Når det bliver mere komplekst, er der fortsat klart brug for intervention fra en læge.

- Næste skridt bliver at lære AI at tænke som en professionel. Min vurdering er, at modellen allerede om ét år vil levere svar af høj kvalitet, siger han til Dagens Medicin.

Modellen fungerer således, at den kommer med et svarudkast baseret på patientens fulde besked og journal. Der arbejdes i et lukket miljø, og man skal derfor ikke være bange for, at ens patientoplysninger falder i de forkerte hænder, lyder det fra Shadi Chreiteh, der er enhedschef i teknologienheden i Region Hovedstadens Center for IT og Medicoteknologi.

Test i gang

Den pågældende model for kunstig intelligens bliver i øjeblikket testet på endokrinologisk afdeling på Bispebjerg Hospital og kardiologisk afdeling på Herlev-Gentofte Hospital.

Forsøget ventes at blive udvidet til 20 afdelinger mere i både Region Hovedstaden og Region Sjælland i løbet af efteråret. Man vil herefter evaluere resultaterne og implementere den kunstige intelligens på udvalgte afdelinger i Østdanmark.

- Vi vil koncentrere os om at gøre det, de steder hvor det giver mening i forhold til klinisk værdi og effektivisering af arbejdsgangene til gavn for personalet, siger Shadi Chreiteh til Ritzau.

Han understreger, at der altid vil være en lægefaglig person til at bekræfte beskeden og trykke afsend. Der er allerede erfaringer at hente fra andre lande. Data fra blandt andet Mayo Clinic i USA viser, at modellen kan spare sundhedspersonalet 30 sekunder per besked i gennemsnit, samtidig med at den samlede patientoplevelse forbedres.

Shadi Chreiteh forklarer til Ritzau, at den forbedrede patientoplevelse skyldes, at svarene fra modellen af patienterne opleves som meget empatiske. Modellen er også testet på hospitaler i Holland, og det er virksomheden bag sundhedsplatformen, Epic, der har høstet dataene.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.