Kunstig intelligens skal opspore brystkræft i Region Syddanmark
SYDDANMARK: Kunstig intelligens skal hjælpe med at løfte den stigende billeddiagnostiske opgaver i det danske sundhedsvæsen. Det sker gennem et nyt forskningsprojekt i Region Syddanmark, hvor halvdelen af alle mammografiscreeninger nu skal afprøves med en kunstig intelligens-algoritme. Formålet er at frigøre arbejdskraft og støtte de sundhedsfaglige medarbejdere i deres arbejde med at opdage kræft, oplyser regionen.
Antallet af radiologiske undersøgelser i det danske sundhedsvæsen stiger støt, men antallet af uddannede radiologer og radiografer følger ikke med. Derfor ser man et behov for at skaffe nye metoder til at løfte opgaverne. Udvalgsformand for sundhedsudvalget i Region Syddanmark, Mette With Hagensen (S) mener, at projektet kan være et vendepunkt.
- Det er ikke nogen hemmelighed, at sundhedsvæsenet på nogle områder er udfordret i forhold til arbejdskraft. Derfor er vi nødt til at forsøge at afhjælpe disse udfordringer hurtigst muligt, og her har kunstig intelligens potentiale til at blive en gamechanger – både i forhold til at støtte vores sundhedsfaglige medarbejdere i deres arbejde, men også på sigt i forhold til at frigøre arbejdskraft. Samtidig bidrager vi via projektet med viden, der i fremtiden vil kunne styrke den kunstige intelligens, så den bliver endnu bedre til at opdage eksempelvis cancer, siger hun.
Den kunstige intelligens-algoritme analyserer røntgenbilleder af brystvæv for at identificere tegn på kræft. Den er udviklet ved at blive trænet på hundredtusindvis af billeder og vil nu blive afprøvet i halvdelen af alle mammografiscreeninger i Region Syddanmark.
Billederne vil stadig blive vurderet af en mamma-radiolog, men i stedet for to vil den anden vurdering blive foretaget af den kunstige intelligens.
Samtlige sygehuse i regionen deltager i projektet, der forventes afsluttet i løbet af ca. tre år, men der vil løbende blive evalueret på resultaterne, mens forsøget er i gang.
hss
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.