Kunstig intelligens skal optimere genoptræningsforløb i Aalborg
AALBORG: Aalborg Kommune er i gang med at udvikle en kunstig intelligens (AI), der skal hjælpe med at forbedre og ensarte sagsbehandlingen af borgere i genoptræningsforløb. Målet er at få borgerne i gang med den rette genoptræning så hurtigt som muligt. Det oplyser kommunen.
Hvert år modtager kommunen over 7.000 borgere, der skal i genoptræning efter en indlæggelse på hospitalet. Den nuværende proces, hvor det afgøres, hvilket genoptræningsforløb den enkelte borger tilbydes, kræver mange medarbejdertimer. Og det er her, den nye kunstige intelligens kommer ind i billedet - den skal nemlig hjælpe med at optimere netop denne proces.
- Vi ser et stort potentiale i at understøtte visitationen af borgere ved hjælp af kunstig intelligens, da den kan behandle data hurtigere end mennesker. Generelt håber vi, at den kunstige intelligens kan sikre bedre udnyttelse af vores samlede genoptræningstilbud, men måske først og fremmest at borgeren hurtigere kommer i det rette forløb. Vi har store forventninger til den her teknologi og glæder os til at se det i brug snart, siger Jes Lunde (R), rådmand for Sundhed og Kultur.
AI skal understøtte - ikke erstatte
AI-projektet, der har modtaget støtte på 5,9 millioner kroner fra Investeringsfonden for nye teknologier, sigter mod at optimere sagsbehandlingen og forbedre kvaliteten af genoptræningsforløbene. Investeringsfonden er etableret i et samarbejde mellem staten, regionerne og kommunerne med det formål at støtte afprøvning af nye teknologier i den offentlige sektor.
Den kunstige intelligens er i øjeblikket under udvikling. I denne proces anvendes historiske data fra tidligere genoptræningsforløb i Aalborg Kommune. På trods af, at kunstig intelligens for nogle kan forbindes med robotter og en upersonlig tilgang, er hensigten med AI-projektet ikke at erstatte mennesker.
- Det er en vigtig pointe. Den kunstige intelligens skal understøtte og ikke erstatte mennesker. Det genoptræningsforløb AI foreslår til borgerne, skal i sidste ende visiteres af faguddannede terapeuter. Men der er flere processer undervejs, som AI kan gøre langt hurtigere og med en højere grad af ensartethed, siger Mikkel Grimmeshave, vicedirektør og sundhedschef i Sundhed og Kultur.
- Det skal give hurtigere afklaring for borgeren og bedre udnyttelse af vores ressourcer. Borgeren vil stadig blive mødt af vores personale til genoptræningen, hvor selve forløbet bliver tilrettelagt af faguddannede terapeuter.
Jes Lunde håber, at erfaringer og løsninger fra dette projekt kan være behjælpelig, når det kommer til senere udbredelse af AI.
- Vi skal først og fremmest finde ud af, om vi kan forbedre kvaliteten af vores service, men samtidig ønsker vi også at etablere en løsning, der kan bruges af andre kommuner i en tilpasset form. Og generelt set skal vi undersøge mulighederne og begrænsningerne ved brugen af AI i den offentlige sektor, siger Jes Lunde.
hss
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.