Lægemangel et stort problem i udsatte områder
HOVEDSTADEN: Mens snakken om lægemangel længe har koncentreret sig om, at der manglede praktiserende læger i udkantsområder og landdisktrikter, påvirker manglen på speciallæger i almen medicin i dag også borgere i socialt udsatte områder.
De 15 såkaldte Omegnskommuner, der blandt andet tæller Albertslund, Høje-Taastrup, Hvidovre, Brøndby og Ishøj, oplever store problemer med at sikre læger i socialt belastede områder, skriver Sjællandske.
I Ishøj er der aktuelt kun læger til de første 14.244 af kommunens 22.500 indbyggere og i Brøndby er det hele 73 pct. af de praktiserende læger, der har lukket for tilgangen af nye patienter. Tallene bekymrer formanden for Omegnskommunernes Samarbejde (OS), Ole Bjørstorp (S), der er borgmester i Ishøj.
- Der er rigtig meget fokus på yderområderne i forhold til lægemangel, men vi må ikke glemme, at problemet er lige så stort i kommuner med mange sociale udfordringer, fx på Vestegnen. Og problemet spreder sig til kommuner, der ellers ikke traditionelt har haft problemer med lægemangel, fx Ishøjs nabokommune Vallensbæk, siger Ole Bjørstorp til Sjællandske.
Han forklarer, at afsmitningen sker, fordi det giver tryghed for borgerne at have sin læge tæt på, og borgerne selvfølgelig går til nabokommunen som den første, hvis de ikke kan få læge i deres egen kommune.
Lægeløn skal afhænge af socio-økonomi
Med et fyraftensmøde torsdag, hvor kommunerne har inviteret regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) fra Region Hovedstaden, formand Karin Zimmer de praktiserendelæger i Hovedstaden og formand Liselott Blixt (DF) fra Folketingets sundheds- og ældreudvalg til dialog, håber kommunerne, at man i regionen kan finde en fælles løsning på problematikken.
Blandt andet ønsker kommunerne at diskutere, hvordan man i regionen kan implementere den aftale om lægedækning, som et bredt flertal af Folketingets partier vedtog tidligere på året.
I aftalen lægges der blandt andet op til, at praktiserende lægers løn skal kunne reguleres efter socio-økonomiske kriterier. Mens praktiserende læger i dag får det samme honorar pr. patient uanset hvor i landet, de har praksis, skal den nye aftale sikre, at læger i socialt udsatte boligområder med statistisk større andel af patienter med kroniske og komplekse sygdomme samt sprogproblemer, skal have et højere honorar pr. patient end praktiserende læger i ikke-belastede områder.
På deltid i praksis og på sygehuset
Aftalen åbner også op for, at regionerne fremadrettet kan oprette delestillinger, hvor almene medicinere dels arbejder som praktiserende læge i en almen praksis og dels på det nærliggende sygehus. Netop den del af aftalen tror sundhedsudvalgsformand Ulla Astman (S) fra Danske Regioner kan gøre en forskel i forhold til at tiltrække læger i socialt udsatte boligområder:
- Jeg tror, at nogle af lægerne er bange for at blive isoleret. Delestillingerne giver lægerne mulighed for at have en del af deres arbejdstid med kollegaer i et andet miljø, siger hun til Boligen.
Der blev i forbindelse med den politiske aftale afsat et trecifret millionbeløb til implementering af de nye tiltag, penge der dog først vil blive fordelt, når overenskomstforhandlingerne mellem Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner er afsluttet. En ny aftale mellem parterne skulle oprindeligt være landet inden den 1. marts, og det er på nuværende tidspunkt uvist, hvornår de når til enighed.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.