Læger: Træk lovforslag om nyt botilbud tilbage
Brugen af tvang på de nye specialiserede socialpsykiatriske afdelinger for psykisk syge med misbrugsproblemer og udadreagerende adfærd skiller nu vandene på ny.
Efter at have gennemlæst lovforslaget til bostedstypen, der blev bredt vedtaget i efteråret, opfordrer Lægeforeningen og Dansk Psykiatrisk Selskab nu nemlig regeringen til at trække lovforslaget tilbage.
Forslaget indebærer blandt andet, at de nye afdelinger får mulighed for at anbringe og tilbageholde patienter, der ikke er psykotiske, med tvang, og det strider imod grundlæggende principper for behandling af psykisk syge, mener de to lægefaglige organisationer.
- Vi anerkender fuldt ud behovet for sikre beboere og ansatte på bostederne mod vold og trusler. Det er naturligvis helt uacceptabelt, at medarbejdere og beboere skal frygte for deres sikkerhed på bosteder og botilbud. Men det er hverken nødvendigt eller hensigtsmæssigt at oprette en helt ny form for institution, hvor tvang vil kunne bruges på en måde, som strider imod det grundlæggende princip om, at en patient skal være psykotisk eller i en tilstand, som kan ligestilles med at være psykotisk, for at blive underlagt tvang, siger formand for Lægeforeningen Andreas Rudkjøbing.
Skiller nu vandene på ny
Aftalen om de specialiserede afdelinger - eller bosteder om man vil - blev indgået af satspuljepartierne i oktober efter længere tids forhandlinger mellem Danske Regioner, KL, Staten og en række organisationer.
Baggrunden for ønsket om en ny, specialiseret bostedstype var en række tragiske drab af ansatte på sociale bosteder, der lagde pres på parterne om hurtigt at lande en aftale, der ville skabe større tryghed for både patienter, pårørende og ikke mindst personale.
Særligt brugen af tvang skilte vandene, men også lovgivningen og finansieringen var særligt Danske Regioner og KL uenige om. Mens Danske Regioner mente, at bostederne skulle forankres i serviceloven med hjemmel i kommunerne, ville KL kun gå med i aftalen, hvis bostedstypen blev forankret i psykiatriloven.
FOA var ude og kalde forhandlingerne for et pinligt slagsmål om finansering, og hele forløbet endte til sidst i en aftale med lidt mindre tvang end planlagt - i en hybrid mellem en psykiatrisk afdeling og et socialt bosted, dog med en række gråzoner rent lovgivningsmæssigt.
Lægefagligt uforsvarligt og uden sidestykke
Lovforslaget er nu sendt i høring, og deri lægges op til en model, der giver kommunalbestyrelsen i bopælkommunen myndighed til at afgøre visitation af patienter på baggrund af en flertalsindstilling fra et såkaldt visitationsforum bestående af tre personer, hvoraf kun én er læge.
- Konsekvensen er, at patienter kan blive udsat for tvang på trods af lægens råd. Det er fagligt helt uforsvarligt og uden sidestykke i den øvrige del af psykiatrien, siger formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, Torsten Bjørn Jacobsen.
Han peger på, at det er stærkt tvivlsomt, om det er i overensstemmelse med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention at frihedsberøve en person med henvisning til svær psykisk sygdom, hvis den lægelige vurdering er, at personen ikke har en sådan.
De to organisationer har også store betænkeligheder ved andre dele af lovforslaget og anbefaler nu derfor, at det trækkes helt tilbage.
- Vi kan komme længere ved at styrke de eksisterende botilbud med ressourcer og kompetencer. Det skal suppleres med større kapacitet på de psykiatriske intensivafdelinger, så patienterne ikke udskrives for hurtigt, siger Andreas Rudkjøbing.
Høringsfristen udløber den 26. januar 2017.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Sundheds artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Sundheds artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Sundhed.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.